Hlavní obsah

V Německu vyroste čipový závod za 17 miliard eur. Postaví ho Intel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara/Magdeburg

Americká společnost Intel postaví v německém městě Magdeburg závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (více než 422 miliard Kč). O svém výběru firma informovala v úterý na on-line tiskové konferenci. V Evropě pak hodlá do deseti let investovat až 80 miliard eur, zejména v Německu. Intel se v Evropě rozhodoval mezi více zeměmi. O jeho továrnu stála například Francie, Itálie nebo Polsko.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Intel rovněž uvedl, že posílí svou stávající továrnu v Irsku, zatímco ve Francii zřídí centrum, které se bude soustředit na výzkum a projektování. V Itálii pak výrobce čipů možná zřídí montážní a kompletační závod. Firma bude investovat do výzkumu a výroby i v Polsku a ve Španělsku, uvedla v tiskové zprávě.

Počáteční investice za 33 miliard eur, která zahrnuje i 17 miliard eur na komplex v Magdeburgu, má pomoci pokrýt rostoucí poptávku po čipech využívaných v počítačích, automobilech, chytrých telefonech a dalších zařízeních. Jejich cílem je v dlouhodobém horizontu snížit závislost Evropy na asijských dodavatelích.

Evropská komise podpoří desítkami miliard eur výrobu čipů v Evropě

Hardware

Intel postaví dvě továrny v Magdeburgu, kde vytvoří 7000 pracovních míst na stavbě, 3000 stálých pracovních míst ve společnosti a další desítky tisíc pracovních míst u dodavatelů a partnerů, uvedla firma.

Dalších 12 miliard eur investuje do svého irského závodu, čímž celkové investice firmy v Irsku přesáhnou 30 miliard eur. Intel také jedná s Itálií o výstavbě zázemí výrobního závodu s možnou investicí až 4,5 miliardy eur. Zahájení provozu se plánuje na roky 2025 až 2027.

Nedostatek čipů trápí celý svět

Hardware

Ve Francii má Intel v úmyslu vybudovat své nové evropské výzkumné centrum. Vznikne tam kolem 1000 nových pracovních míst v oblasti špičkových technologií, uvedla agentura Reuters.

Některé unijní země, například Itálie, se snažily získat investici Intelu různými pobídkami. Rozložení továren v několika zemích by mohlo společnosti pomoci získat více dotací od různých států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám