Hlavní obsah

Samsung dostane od USA finanční injekci 152 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Finanční injekci ve výši 6,4 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 152,2 miliardy korun, dostane společnost Samsung od USA. Jihokorejský elektronický gigant díky tomu bude moci rozšířit svou výrobní kapacitu ve státě Texas. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu s tím, že investice pomůže posílit americký polovodičový průmysl a zároveň sníží závislost na zahraničních dodavatelích, především z Číny a Tchaj-wanu.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Logo společnosti Samsung Electronics

Článek

Finanční pobídka pro Samsung je součástí širší strategie administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, která usiluje o revitalizaci a expanzi domácí výroby klíčových komponent, jakými jsou právě polovodiče.

„Návrat výroby špičkových čipů do USA je novou významnou kapitolou našeho polovodičového průmyslu,“ prohlásila Bidenova ekonomická poradkyně Lael Brainardová.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá. Sankcím navzdory

Hardware

Intel a TSMC

Podle zdrojů blízkých administrativě, které citovala agentura Reuters, byly prostředky pro Samsung schváleny v rámci zákona o čipech a vědě. Ten byl kongresem schválen v roce 2022 s cílem posílit národní bezpečnost a zvýšit konkurenceschopnost Spojených států na globálním trhu s polovodiči.

Zákon umožňuje financování výrobních projektů, které jsou zásadní pro řadu odvětví – včetně obrany, letectví a automobilového průmyslu.

Samsung se tak zařadí mezi největší příjemce dotací, hned za americkou společností Intel, která obdržela 8,5 miliardy dolarů (202,6 miliardy korun), a tchajwanským výrobcem TSMC s 6,6 miliardy dolarů (157,3 miliardy korun).

Tento krok přichází v době, kdy Spojené státy zaznamenávají pokles svého podílu na globální výrobní kapacitě polovodičů z 37 procent v roce 1990 na pouhých 12 procent v roce 2020. Vyplývá to z dat Svazu polovodičového průmyslu (SIA).

Samsung investuje bilion

Vládní zástupci dále informovali, že Samsung plánuje do konce této dekády investovat přibližně 45 miliard dolarů, tedy v přepočtu více než bilion korun, do výstavby a rozšíření svého texaského komplexu.

Tato investice je vnímána jako klíčový krok k zajištění technologické suverenity a konkurenceschopnosti Spojených států v nadcházejících desetiletích.

Intel dostane od americké vlády téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám