Hlavní obsah

První vlaštovka míří do prodeje, přichází nová generace herních grafik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden byly v americkém Las Vegas na veletrhu CES 2024 představeny hned tři nové grafické karty řady Nvidia GeForce RTX 40 s přídomkem Super v názvu. První z odhalených modelů zamířil ve středu oficiálně do prodeje, dvě výkonnější novinky přijdou později.

Představení herních grafických karet Nvidia GeForce RTX 40 Super Video: archiv výrobce

 
Článek

Jako první se v tuzemských obchodech objevila ta nejlevnější z představených karet, výkonu má však stále více než dost. Je si totiž potřeba uvědomit, že celý odhalený trojlístek spadá do segmentu těch nejvýkonnějších karet na trhu.

Konkrétně se ve středu začaly prodávat karty s označením RTX 4070 Super, přičemž ceny startují na 16 499 Kč. To je oficiální cenovka udávaná výrobcem čipu, tedy společností Nvidia.

Foto: archiv výrobce

GeForce RTX 4070 Super

CES 2024: Extrémně výkonné PC sestavy se vejdou do kompaktní skříně

Hardware

Nabízet nové karty nicméně budou v obchodech již tradičně i velcí výrobci, kteří si je upraví k obrazu svému. Řeč je například o společnostech Asus, Gigabyte, MSI, EVGA apod. Upravené modely mohou mít proti těm referenčním vylepšené chlazení, případně mohou být již z výroby přetaktované. To se ale vcelku pochopitelně promítne do výsledné ceny, která může být klidně i o několik tisíc korun vyšší.

Platí to i v případě dvou výkonnějších karet, které dorazí na pulty obchodů později. Konkrétně za týden – ve středu 24. ledna – se začne prodávat GeForce RTX 4070 Ti Super s cenou od 22 199 Kč. Na kartu GeForce RTX 4080 Super si budou případní zájemci muset počkat až do posledního lednového dne. Ceny budou startovat na 27 699 Kč.

Foto: archiv výrobce

Všechny tři představené karty s přídomkem Super vedle sebe

Atraktivnější cena, vyšší výkon

Právě ceny jsou v případě nových karet tím klíčovým vylepšením. Například model RTX 4080 Super nabídne ve srovnání se starší verzí RTX 4080 nárůst výkonu asi jen okolo tří procent. Cena by však u novějšího modelu měla spadnout zhruba o 20 %.

Vyšší nárůst výkonu nabídne karta RTX 4070 Ti Super ve srovnání s předchůdcem. Výrobce si totiž pomohl trikem, když použil jádro z výkonnější grafiky RTX 4080. I díky tomu narostla velikost paměti z 12 na 16 GB, přičemž k dispozici je i širší sběrnice, konkrétně 256 bitů místo 192. Podtrženo, sečteno: výkon narostl zhruba o deset procent.

U grafiky RTX 4070 Super, která trojlístek novinek uzavírá, slibuje společnost Nvidia nárůst výkonu ve srovnání s předchůdcem o 15 %. Údajně by tak tato karta měla být výkonnější než starší vlajková loď RTX 3090. 

Na reálné zkušenosti z praxe si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat, než se začnou oficiálně prodávat všechny nové karty a budou k dispozici první reálné testy.

Foto: archiv výrobce

Mezigenerační srovnání nárůstu výkonu. V grafu však Nvidia neporovnává karty bez označení Super, ale pouze novinky se starší architekturou grafik, právě proto je nárůst výkonu tak markantní.

Nejvýkonnější grafika zůstává nepokořena

Navzdory příchodu novinek je nutné zdůraznit, že tou nejvýkonnější grafikou v nabídce zůstává i nadále model RTX 4090. Pro lepší představu o výkonu tohoto modelu: ve hrách s plným ray-tracingem je RTX 4090 při zapnutí DLSS 3 až čtyřikrát rychlejší ve srovnání s RTX 3090 Ti minulé generace a DLSS 2. Je podle výrobce také až dvakrát rychlejší v současných hrách při zachování stejné 450W spotřeby.

RTX 4090 je nejrychlejší herní grafikou na světě, disponuje 76 miliardami tranzistorů, 16 384 CUDA jádry a 24 GB vysokorychlostní paměti Micron GDDR6X. Při hraní her ve 4K rozlišení trvale poskytuje více než 100 snímků za sekundu.

Foto: archiv výrobce

GeForce RTX 4090

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: GeForce RTX 4090

Reklama

Související témata:

Související články

CES 2024: Tři herní bestie od Alienware

Hned tři gamingové laptopy přivezla na veletrh CES 2024 v americkém Las Vegas společnost Alienware. Herní bestie od tohoto známého výrobce zaujmou především...

Výběr článků

Načítám