Hlavní obsah

Počítač v batohu je výrazně levnější, než se čekalo

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První tuzemské obchody začaly nabízet netradiční počítačovou sestavu VR One od společnosti MSI. Ta cílí především na fanoušky virtuální reality, kteří se budou moci díky netradičnímu konceptu osvobodit od kabelů, které jsou nedílnou součástí virtuálních headsetů – všechny součástky jsou totiž ukryty v batohu. Novinka je nakonec výrazně levnější, než se čekalo.

Foto: archív výrobce

MSI VR One

Článek

Podle dřívějších odhadů se měl základní model sestavy VR One prodávat v přepočtu za něco málo přes 75 000 korun. Výkonnější verze s rychlejší grafickou kartou tak logicky měla být ještě o několik tisíc korun dražší.

Realita je však v tuzemských obchodech tak trochu překvapivě jiná. Ceny novinky totiž startují na 44 000 Kč. V případě výkonnějšího modelu pak případní zájemci budou muset ze své peněženky vytáhnout 64 000 Kč.

I když zmiňované částky rozhodně nepatří k nejnižším, jsou v porovnání s prvotními cenovými odhady daleko příznivější. Sluší se nicméně podotknout, že model VR One zatím jednotliví prodejci nabízejí pouze v rámci předobjednávky, fyzicky jej obchodníci budou mít až v horizontu několika týdnů.

3,5 kg na zádech

Pracovní tempo sestavy bude udávat procesor Intel Core i7. Slabší sestava přitom bude používat grafickou kartu GeForce GTX 1060 a nabídne pouze 8 GB operační paměti, výkonnější verze se pak bude chlubit rychlejší grafikou GeForce GTX 1070 a 16 GB operační paměti.

U obou sestav je také rozdílná kapacita úložného prostoru. Levnější model pracuje s 256GB SSD jednotkou, dražší pak s 512GB diskem bez pohyblivých částic.

Foto: archív výrobce

MSI VR One

Batoh bude v obou vážit 3,5 kilogramu, tedy zhruba stejně jako větší 17palcový notebook. Pro hráče by tak netradiční sestava MSI VR One neměla být velkou přítěží. Futuristicky vyhlížející placka se bude nosit při hraní na zádech jako skutečný batoh.

Proč se přemisťují všechny součástky z obyčejné počítačové skříně do batohu? Důvod je prostý. Moderní headsety pro virtuální realitu, které slibují ten nejvěrnější zážitek, totiž kladou vysoké nároky na výkon počítačů. Zpravidla si tedy nevystačí s připojeným mobilem či tabletem, pohánět je musí opravdu výkonná sestava.

Bez kabelů

A připojovat headsety ke klasickým sestavám je svazující, protože uživatelé jsou vždy limitováni kabelem. Řešením je právě počítač v batohu. Bez nadsázky se dá říci, že uživatel si díky takovému řešení nese na zádech vše, co potřebuje.

Zabudovaná baterie by měla sestavu udržet v chodu zhruba 1,5 hodiny při maximálním vytížení. Při méně náročných činnostech, například při prohlížení fotografií a videí, bude doba pravděpodobně ještě delší.

Virtuální realita? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit dokonce už za méně než sto korun.

„Základní kartonové brýle pro virtuální realitu lze pořídit již za stokorunu, ty nejvyspělejší modely pro použití s chytrými telefony pak stojí klidně 3500 Kč. Cena herních virtuálních brýlí určených pro kompatibilní počítače a herní konzole se však pohybuje v rozpětí od 10 990 Kč do 25 990 Kč,“ uvedl na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Většina zákazníků se v současnosti soustředí především na levnější virtuální brýle. „Nejvíce se prodávají jednoduché brýle pro mobilní telefony kolem 900 Kč. U některých modelů v této cenové hladině je součástí balení i bluetooth ovladač, nezbytný pro hraní VR her. Telefon se pro VR totiž stává součástí brýlí, a tak nelze hru ovládat na displeji telefonu,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Zajímavé nicméně je, že především v posledních týdnech jsou zákazníci ochotni utratit za sofistikovanější systémy i vyšší částky. „Zákazníci za brýle pro virtuální realitu utrácí až desítky tisíc korun. A nejen to; kdo si chce užít opravdu dech beroucí herní zážitky, pořizuje i výkonný počítač nebo herní konzoli,“ podotkl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz. [celá zpráva]

Vlastní batohy s počítačovými součástkami pro chod moderních virtuálních headsetů chystají také společnosti HP a Dell. U nich však zatím není známá cena ani dostupnost. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám