Hlavní obsah

Padělají se už i pevné disky, velký gang byl rozprášen

Novinky, mif

Nejen trička, boty a kabelky, v dnešní době se padělají už i pevné disky. Jeden velký gang, který se specializoval právě na výrobu kopií počítačových úložišť známých světových výrobců, rozprášila Čína. Zabavila při tom stovky tisíc falešných kopií a zatkla desítky osob. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Foto: mas, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Samotní vyšetřovatelé byli rozsahem operací čínského gangu překvapeni. Při zátahu bylo zabaveno více než 210 tisíc disků, které byly na první pohled takřka k nerozeznání od modelů, jež vyrábí například společnosti Hewlett-Packard či IBM.

Drtivá většina jednotek přitom napodobovala datová úložiště, která jsou určena pro počítačové servery a další profesionální řešení. Tyto disky jsou totiž zpravidla citelně dražší než modely určené do běžných počítačů.

Prodávali staré a vyřazené disky

Podvodníci kupovali staré či vyřazené disky a přebalovali je do „nového kabátu“, tedy vnitřní komponenty přeskládali do nové konstrukce. Právě proto bylo na první pohled tak obtížné poznat, že jde o padělek. Díky upravenému ovládacímu softwaru pak nebylo ani po připojení k počítači poznat, že jde o podvrh.

Během zátahu bylo zadrženo celkem 56 osob, které pracovaly ve dvou padělatelských továrnách a čtyřech kancelářích. A to ve městech Nan-ťing, Peking, Čchung-čching a Kuang-čou. Právě v nich byly nelegální kopie disků nejčastěji prodávány.

Zda se disky dostaly také na zahraniční trhy, agentura Nová Čína neuvedla.

Zátah proti padělatelům se údajně konal již na konci loňského roku, vyšetřovatelé však o případu informovali až nyní. Proč se rozhodli vyčkávat se zveřejněním podrobností cirka půl roku, není zatím známo.

Trump nařídil zavést cla

Zpráva o rozbití gangu padělatelů se nicméně objevila krátce poté, co americký prezident Donald Trump nařídil uvalení cel na téměř veškerý dovoz z Číny, uvedla agentura Reuters. Čína se tak patrně snaží dát najevo, že proti padělání a krádežím duševního vlastnictví bojuje.

Právě nedodržování práv duševního vlastnictví je hlavním zdrojem napětí v probíhajícím sporu mezi USA a Čínou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám