Hlavní obsah

Od žárovek přes televizory až k zdravotnickému vybavení. Tak šel čas s Philipsem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský výrobce elektroniky a lékařské techniky Philips byl založen 15. května 1891. Firma původně začínala výrobou žárovek, během doby se ale její aktivity výrazně rozšířily a nyní je diverzifikovanou technologickou firmou a výrobcem především zdravotnického vybavení.

Foto: archív výrobce

Televizor od společnosti Philips

Článek

Společnost založil nizozemský fyzik a podnikatel Gerard Philips se svým otcem Frederikem jako rodinnou firmu, která se specializovala na výrobu žárovek s uhlíkovým vláknem. Počátkem 20. století se firma rozrostla, zaměřila se na produkci lamp, vakuových elektronek či elektrických kláves.

Ve 30. letech se v Nizozemsku pustila do rozhlasového vysílání a stala se také předním světovým výrobcem rádiových přijímačů. V roce 1939 představila elektrický holicí strojek Philishave.

Philips prodá divizi domácích spotřebičů do Asie. Získá 97 miliard

Internet a PC
Foto: archív výrobce

Žárovky pro chytrou domácnost od Philipsu

Druhá světová válka

Za druhé světové války byla po náletu britských stíhaček těžce poničena továrna v Eindhovenu a Philipsova rodina uprchla před nacisty do Spojených států. V Nizozemsku zůstal pouze Gerardův synovec Frits Philips, který zachránil 382 židovských zaměstnanců tím, že přesvědčil nacisty, že jsou nepostradatelní pro zachování produkce společnosti.

V roce 1949 začala firma s výrobou televizorů a založila také vlastní nahrávací společnost Philips Records. Na veletrhu v Berlíně v roce 1963 představil Philips s heslem „menší než krabička cigaret” první audiokazetu. Firma ji původně vyvinula pro novou řadu svých stolních diktafonů, pro které by magnetofonové pásky známé z kotoučových magnetofonů byly příliš velké.

Pro pozdější masové rozšíření audiokazet bylo důležité, že licenci na jejich výrobu poskytl Philips bezplatně i jiným firmám. Philips také spolu s japonským výrobcem Sony stál počátkem osmdesátých let u zrodu kompaktních disků.

Zemřel Lou Ottens, vynálezce audiokazety

Evropa

Bez domácích spotřebičů

V devadesátých letech se vedení firmy přesunulo z Eindhovenu do Amsterdamu.

V roce 2013 Philips prodal za 150 milionů eur svoji divizi spotřební elektroniky japonské firmě Funai a o čtyři roky později koupila velkou část jeho divize osvětlení americká investiční společnost Apollo.

Letos v březnu Philips oznámil, že prodá asijské investiční společnosti Hillhouse Capital svou divizi domácích spotřebičů. Hodnota transakce činí asi 3,7 miliardy eur (97,1 miliardy Kč).

Foto: archív výrobce

Philips nyní cílí především na zdravotnictví.

Philips se nyní soustředí především na výrobu zdravotnické techniky – od nejmodernějších elektrických zubních kartáčků až po zdravotnické zobrazovací systémy. V budoucnu hodlá v oblasti medicínských technologií ještě posílit.

Firma v současnosti zaměstnává přes 80 000 lidí ve stovce zemích světa. Tržby v roce 2020 činily přes 19,5 miliardy eur (téměř 500 miliard korun).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám