Hlavní obsah

Využili jste naše knihy k trénování AI, zaplaťte. Trojice spisovatelů žaluje firmu Nvidia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice spisovatelů zažalovala amerického výrobce čipů Nvidia. Autoři tvrdí, že firma bez povolení využívala jejich knihy k trénování umělé inteligence (AI). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Nvidia, Reuters

Sídlo společnosti Nvidia v Santa Claře v Kalifornii.

Článek

Brian Keene, Abdi Nazemian a Stewart O’Nan v žalobě uvádějí, že jejich díla byla součástí databáze zhruba 196 640 knih, která pomáhala platformě NeMo firmy Nvidia při napodobování běžného písemného projevu. Využívání této databáze podle žaloby skončilo loni v říjnu kvůli „nahlášenému porušování autorských práv“.

Žaloba chce získat hromadný statut a požaduje, aby společnost Nvidia zaplatila blíže nespecifikované odškodné lidem ve Spojených státech, jejichž díla v posledních třech letech pomáhala trénovat platformu NeMo. Firma se k žalobě odmítla vyjádřit.

Růst technologických akcií hrozí novou spekulativní bublinou

Ekonomika

Nvidia se stala další z rostoucího počtu firem čelících žalobám kvůli porušování autorských práv při trénování umělé inteligence. Americký list The New York Times například koncem loňského roku podal z tohoto důvodu žalobu na firmu OpenAI, která stojí za populárním chatovacím systémem ChatGPT, i na společnost Microsoft, která v OpenAI působí jako hlavní investor.

Společnost Nvidia dominuje světovému trhu s čipy pro umělou inteligenci. Akcie firmy v poslední době díky růstu zájmu investorů o umělou inteligenci prudce posilovaly. Minulý měsíc tak tržní hodnota podniku poprvé překonala dva biliony dolarů (přes 46 bilionů Kč).

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám