Hlavní obsah

Novodobá zlatá horečka nahrává výrobcům hardwaru. Procesory i grafiky jsou vyprodané

Novinky, ort, mif

Neustále rostoucí hodnota virtuální měny bitcoin vyvolala doslova zlatou horečku. Uživatelé z různých koutů světa se snaží na vlastní pěst těžit kryptoměny pomocí výkonných počítačů a vykupují z obchodů grafické karty i procesory, které by jinak sloužily hráčům.

Foto: Profimedia.cz

Neustále rostoucí hodnota virtuální měny bitcoin vyvolala doslova zlatou horečku.

Článek

O tom, jak novodobá zlatá horečka nahrává výrobcům hardwaru, svědčí aktuální hospodářské výsledky společnosti AMD. Právě grafické karty a procesory tohoto výrobce jsou těžaři kryptoměn hojně využívány.

V prvním kvartále letošního roku hlásil tento podnik tržby ve výši 984 miliónů dolarů (22 miliard korun) a očekávalo se, že v druhém čtvrtletí díky příchodu nových procesorů a grafik budou ještě o necelou čtvrtinu lepší.

Nakonec však celkový obrat překonal odhady a místo původních 1,15 miliardy dolarů stoupl v druhém kvartálu až na 1,22 miliardy dolarů. Tedy v přepočtu více než 27 miliard korun.

Některé grafiky a procesory jsou vyprodané

Že těžaři virtuálních měn mají na tomto úspěchu nezanedbatelný podíl, je zřejmé při pohledu do nabídek jednotlivých obchodů, kde je řada grafik a procesorů beznadějně vyprodaná. A to platí i v Česku.

Poptávka je vysoká především u hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. „Největší zájem je o grafické karty AMD Radeon RX 580, RX 570, NVIDIA GTX 1060 a GTX 1070. Zájem je dokonce takový, že jsou aktuálně na celém trhu nedostatkovým zbožím,“ reagoval na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

„Vysoká poptávka je rovněž po základních deskách disponujících větším množstvím PCIe slotů a výkonných zdrojích, které zvládnou napájet větší množství grafických karet. V našem portfoliu proto máme speciální nabídku hardwarových komponent vhodných právě pro těžbu bitcoinů a jiných virtuálních měn,“ doplnil Gabriel.

Koupit se dá cokoliv

Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít relativně výkonný počítač, do kterého se nainstaluje speciální software. Ten pak počítá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Od letošního května je například bitcoiny možné platit v Alze. „Průměrná objednávka se pohybuje momentálně v částce kolem 8000 Kč, největší objednávka byla v hodnotě 560 000 Kč. Procentuálně je největší zájem o bitcoiny v ČR, v absolutní hodnotě ale převažují nákupy v zahraničí. Platby bitcoiny nejsou ale koncentrované do jedné země, jsou rozložené do celé Evropy,“ uvedl pro Novinky.cz Igor Pauer, e-commerce business director Alza.cz.

Bitcoiny a další kryptoměny se uchovávají ve speciálních virtuálních peněženkách. Více se o této problematice dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám