Hlavní obsah

Cílené útoky vyděračských virů jsou na vzestupu, bijí na poplach experti

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky varovali před dramatickým nárůstem cílených útoků vyděračských virů z rodiny ransomware. Mezi lety 2019 a 2020 podle nejnovějších dat přibylo kybernetických nájezdů na lukrativní cíle o 767 %.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V poslední dekádě šířili kyberzločinci vyděračské viry velmi nahodile – využívali k tomu nevyžádané e-maily, podvodné webové stránky či zavirované aplikace, například nelegální verze populárních programů.

V poslední době se ale taktika počítačových pirátů značně změnila. Mezi lety 2019 a 2020 celkový počet uživatelů s přímou zkušeností s ransomware útokem klesl z 1 537 4565 na 1 091 454 – tedy o 29 %.

Hackeři nemají s nemocnicemi slitování. Útočí častěji a chtějí více peněz

Bezpečnost

Paradoxně to ale neznamená, že by na síti bylo bezpečněji – spíše právě naopak. Za poklesem infiltrací stojí fakt, že počítačoví piráti nyní daleko častěji své útoky zaměřují na konkrétní cíle. Místo nahodilého šíření viru po internetu se je snaží propašovat do konkrétního počítače či serveru. Právě proto rostl počet cílených útoků o stovky procent.

„Od dob, kdy ransomware představoval pro bezpečnostní komunitu velkou novinku, se tato hrozba zásadně proměnila. Velmi pravděpodobně bude ubývat celoplošných kampaní, které míří na běžné uživatele internetu. Neznamená to však, že by se tito uživatelé měli přestat bát ransomware,“ varoval Fedor Sinitsyn, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Ani běžní uživatelé by neměli hrozbu podceňovat

Podle něj se útočníci budou nadále zaměřovat spíše na firmy a velké organizace místo jednotlivců. „Jejich kampaně budou stále sofistikovanější a s fatálnějšími důsledky. Je tedy nezbytné, aby firmy zavedly komplexní sadu bezpečnostních opatření a ochránily tak svá data,” předpověděl bezpečnostní expert.

Ani běžní uživatelé by ale hrozbu ransomwaru neměli podceňovat. „I přes masivní nárůst počtu případů cíleného ransomware se uživatelé stále nejčastěji setkávají s trojanem WannaCry, který se poprvé objevil v roce 2017 a ve 150 zemích způsobil celkové škody ve výši minimálně čtyř miliard dolarů. V roce 2019 se WannaCry podílel na ransomware útocích zachycených bezpečnostními produkty Kaspersky z 22 %, v roce 2020 to bylo už jen 16 %,“ uzavřel Sinitsyn.

S kyberútokem se loni setkala víc než polovina firem

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám