Hlavní obsah

Nová navigace hledá cestu podle znečištění ovzduší

Právo, Novinky, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navigace ve dnešní době dokážou spolehlivě plánovat trasu dokonce i podle toho, jak velké kolony jsou na jednotlivých silnicích, či podle toho, kde se zrovna stala nehoda. Společnost Plume Labs však vyrobila zcela nové zařízení, které dokáže navigovat podle znečištění ovzduší.

Foto: archív výrobce

Navigační přístroj Flow

Článek

Můžete jej připnout na tašku, kabelku nebo kočárek. Potom už vám naplánuje cestu tak, abyste se vyhnuli největšímu znečištění. Přístroj s názvem Flow (Proud) byl testován letos v létě v centru Londýna. „Vyzkoušelo jej sto dobrovolníků. Data, která sesbírali, zmapovala 2000 kilometrů městských chodníků,“ počítají stránky newscientist.com.

„Několik podobných výrobků se už prodává, ale Flow jako první měří tři velká znečištění vzduchu: těkavé organické látky, pevné prachové částice a oxidy dusíku,“ pokračuje web.

Foto: archív výrobce

Navigační přístroj Flow

Jak vše funguje? Přístroj dokáže spolupracovat s programem v mobilním telefonu. Ten si vezme naměřená data od různých lidí v dané oblasti, spojí je s informacemi o větru či teplotě, vše smíchá dohromady a výsledkem je aktuální mapa znečištění. Sportovci si s její pomocí zvolí trasu tak, aby se vyhnuli alespoň tomu největšímu znečištění. Rodiče dětí zase mohou plánovat, kdy vyrazit do ulic a kdy naopak zůstat doma.

Přístroj je v prodeji za 200 dolarů (cca 4400 Kč). „Malé senzory nejsou tak přesné jako přístroje, které používají vědci,“ říká Jean-François Doussin z univerzity ve Val-de-Marne v Paříži.

Přesto podobné projekty hodnotí kladně. „Kvalita vzduchu je často neviditelný problém. Tyto přístroje nám umožní, abychom ho uviděli.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám