Hlavní obsah

Nová grafika se má stát bestsellerem. Bude levnější, než se čekalo

Novinky, Ondřej Husák

Na konci února se má začít prodávat nová herní grafika GeForce RTX 3060. Zástupci společnosti Nvidia se netají tím, že mají od novinky velká očekávaní – srovnávají ji s nejpopulárnější herní grafikou současnosti. K rozšíření mezi hráče má pomoci také atraktivní cenovka.

Představení grafické karty GeForce RTX 3060 od společnosti NvidiaVideo: archív výrobce

 
Článek

Podle prvních odhadů to vypadalo, že karta GeForce RTX 3060 se bude nabízet okolo deseti tisíc korun. Výrobce nicméně slibuje, že základní modely budou startovat již na 8800 Kč.

Jedním dechem je ale nutné dodat, že na pultech obchodů se stejně jako v případě předchůdců objeví vylepšené modely s přetaktovaným jádrem či tišším a účinnějším chlazením. A za ty si patrně jednotliví výrobci nechají připlatit i několik tisíc korun. Tak tomu koneckonců bylo i v případě většiny předchůdců.

Kdo má nejlepší grafiku pro hráče? AMD a Nvidia změří síly

Hardware

Přesné datum zahájení prodejů ještě nebylo stanoveno. Výrobce pouze prohlásil, že případní zájemci mohou počítat „s koncem února“. Tehdy by měly herní grafiky s novým jádrem přinést společnosti Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

Společnost Nvidia si od nové grafiky slibuje opravdu hodně. V současnosti je totiž nejpopulárnější herní grafikou starší model GeForce GTX 1060 uvedený v roce 2016. Jeho prvenství dvacítková generace ohrozit nedokázala, ta s třicítkou v názvu by to ale mohla zvládnout. Však také výkon u nového modelu GeForce RTX 3060 narostl až desetinásobně.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Krásně je to vidět na hře Cyberpunk 2077, která ždímá výkon i těch nejnovějších grafických karet až do poslední kapky. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Ve zmiňovaném titulu Cyberpunk 2077 tak výrobce slibuje s novou kartou plynulé hraní i při 60 snímcích za sekundu, samozřejmě v rozlišení Full HD.

„Ray-tracing zažívá nezastavitelný dynamický rozvoj, který rychle redefinoval nové standardy hraní,” prohlásil Matt Wuebbling, viceprezident globálního GeForce marketingu v Nvidii. „Architektura NVIDIA Ampere se prodávala nejrychleji v historii a RTX 3060 přináší výhody GeForce RTX řady 30 milionům dalších hráčů po celém světě,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám