Hlavní obsah

Nejvýkonnější procesor dorazil do Česka. Rozdíly v cenách jsou propastné

Novinky, ort

První tuzemští prodejci začali nabízet nejvýkonnější procesor pro stolní počítače, který si odbyl premiéru teprve na začátku června na veletrhu Computex v Tchaj-peji. Rozdíly v cenách modelu Intel Core i7-6950X Extreme jsou však propastné, jak vyplývá z informací nákupního rádce Zboží.cz.

Foto: archív výrobce

Intel Core i7-6950X Extreme je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě.

Článek

Nejlevněji je novinku možné podle Zboží.cz pořídit za 46 182 Kč. Některé nabídky tuzemských obchodníků se však šplhají na více než 55 tisíc korun. Nabízené procesory se přitom od sebe nijak neliší – ani výkonem, ani výbavou.

Přesto rozdíl činí propastných devět tisíc korun. To je mimochodem částka, za kterou byste si v dnešní době mohli pořídit klidně osm dalších procesorů pro stolní sestavy, byť pochopitelně s citelně nižším výkonem než u novinky.

Vysoký výkon, ale i cena

Core i7-6950X Extreme má deset fyzických jader a dvacet vláken, což zatím žádný procesor pro stolní počítače neměl. Každé z jader pracuje standardně na 3,0 GHz, dokáže se ale přetaktovat automaticky až na 3,4 GHz.

Případní zájemci musí nicméně počítat s tím, že procesor Intel Core i7-6950X Extreme Edition je pěkně nenasytný. Ze zásuvky si uzme 140 W, k této hodnotě je navíc potřeba připočítat spotřebu dalších komponent – grafické karty, disků, základní desky, ventilátorů apod. V konečném součtu tak spotřeba takto výkonné sestavy může být klidně i několik stovek wattů.

Verze Extreme Edition přináší zhruba o 25 % vyšší výkon, než tomu bylo u předchůdce. Je sice nejvýkonnějším procesorem na světě, ale je poměrně drahý. Předchůdce je totiž v obchodech k dostání skoro o polovinu levněji, tedy za 25 000 korun.

Nejvýkonnější all-in-one

Přesto není pochyb, že se model Core i7-6950X Extreme o zákazníky bát nemusí. V nejvýkonnějších sestavách se patrně několik následujících měsíců žádný jiný čip vyskytovat nebude. To je případ i aktuálně nejrychlejší all-in-one sestavy Digital Storm Aura.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

Ta sází kromě zmiňovaného procesoru také na grafiku Nvidia GTX 1080, která se pyšní titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě. Grafika nabízí výkon 9 TFLOPS. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Více se o nové sestavě dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám