Hlavní obsah

Milion lidí před Vánocemi koupil PlayStation 4. I kvůli vyprodané pětce

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před loňskými Vánocemi byl u Sony hlavním lákadlem PlayStation 5. Zájem byl dokonce tak velký, že prakticky ve všech obchodech se nové konzole vyprodaly. Japonský herní gigant ale zkrátka nepřišel – celá řada lidí se totiž místo toho odhodlala koupit starší čtyřku. Upozornil na to server flatpanelshd.com.

Televizní konzole PlayStation 4 Pro od SonyVideo: archív výrobce

 
Článek

Konkrétně se ve čtvrtém kvartálu loňského roku prodalo 1,3 milionu PlayStationů 4. Ve stejném období si mimochodem lidé zakoupili 4,5 milionu PlayStationů 5. Prodeje pětek by patrně byly ještě vyšší, kdyby bylo k mání více kusů – nedostupnost konzolí ale patrně celou řadu zákazníků odradila.

Stejně tak byly ale prodeje PlayStationu 4 podpořeny atraktivnějšími cenovkami.

Prodeje PlayStationu 5 se počítají na miliony. Proto je dostupnost tristní

Hardware

PlayStation 5 se v Česku nabízí ve dvou verzích. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč, ani jeden model ale aktuálně nemají tuzemští prodejci skladem.

Ve dvou různých provedeních se nabízí také PlayStation 4. Základní varianta s přídomkem Slim vyjde na 7990 Kč, výkonnější verze zvaná Pro pak na 9790 Kč i s jednou hrou zadarmo.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

S příchodem pětky sílily v herní komunitě obavy z toho, že tvůrci se soustředí výhradně na novější platformu a hry nebudou již pro starší PlayStation 4 vycházet. Šéf zábavní divize Jim Ryan však pro TASS uvedl, že čtyřka rozhodně není na konci své životnosti.

„Pro nás zůstane komunita okolo PS4 nesmírně důležitá, a to minimálně do roku 2022,“ prohlásil. I když to může podle vyprodaných obchodů vypadat, že všichni hráči houfně přecházejí na PS5, není to podle něj pravda. Očekává naopak, že klíčová bude platforma PS4 i v následujících letech.

Únor byl příliš optimistický, PlayStation 5 dorazí až v květnu

Hardware

Vysoká poptávka po PlayStationu 5 je způsobena údajně i tím, že novinka zlákala také majitele z úplně jiných platforem. „Na PS5 přešly doposud zhruba tři čtvrtiny hráčů z PS4, zbývajících 25 procent buď vlastnilo jinou televizní konzoli, nebo hrálo na úplně jiném zařízení,“ prozradil Ryan.

Připomněl zároveň, že prodeje PlayStationů 4 rostly v celém loňském roce. Herní systém od Sony se čtyřkou v názvu si pořídilo v rámci zmiňovaného období více než 15 milionů lidí. Celkové prodeje PlayStationu 4 se od uvedení první konzole na trh vyšplhaly již na 115 milionů.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám