Hlavní obsah

Lenovo hlásí vyšší tržby. Zájem o nové počítače ale klesá

Hongkong

Čínská společnost Lenovo Group, která je největším světových výrobcem osobních počítačů, ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby nejpomaleji za devět čtvrtletí. Zájem o nákup nových počítačů z doby pandemie totiž podle ní opadl. Firmu také zasáhla omezení pohybu na domácím trhu zavedená kvůli šíření nemoci covid-19. Podnik oznámil, že čistý zisk ve čtvrtletí zvýšil o 11 procent na 516 milionů USD (12,3 miliardy Kč).

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad (ilustrační foto)

Článek

Tržby se meziročně zvýšily o 0,2 procenta na 16,96 miliardy USD, zatímco analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali tržby 16,87 miliardy USD. Firma v poslední době klade důraz na rozvoj svých aktivit mimo osobní počítače, jako jsou chytré telefony, servery a technologické služby. Ty v současnosti dohromady tvoří více než třetinu tržeb.

Nízký růst tržeb Lenova jde ruku v ruce s ochlazením na globálním trhu s osobními počítači po pandemickém růstu. To přimělo několik společností – od výrobců čipů po výrobce elektroniky, jako je Intel a Samsung –, aby varovaly před prudkým zpomalením poptávky.

Samsung posílí na Slovensku. Investuje 36 milionů eur do rozšíření výroby

Internet a PC

Podle výzkumné společnosti Counterpoint klesly dodávky osobních počítačů v minulém čtvrtletí meziročně o 11,1 procenta. To byl největší propad od druhého čtvrtletí 2013. Odbyt Lenova se snížil o 12,7 procenta na 17,4 milionu kusů, firma však zůstala jedničkou na světovém trhu s osobními počítači s podílem 24,4 procenta.

Koronavirová omezení v Číně v minulém čtvrtletí také zasáhla dodavatelský řetězec. Významní partneři při výrobě notebooků, jako je Quanta, Compal a Wistron, se potýkali s výraznými výpadky ve výrobě.

Generální ředitel Jang Jüan-čching agentuře Reuters řekl, že firma v letošním roce počítá s dodáním 300 milionů až 310 milionů počítačů. To bude téměř desetiprocentní propad ve srovnání s loňským rokem, kdy podle firmy Canalys dodala 341 milionů počítačů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám