Hlavní obsah

Prodej iPhonů zaostává. Tržby i zisk Applu ale překonaly odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Americká technologická společnost Apple ve čtvrtém čtvrtletí finančního roku 2022 zvýšila tržby meziročně o osm procent na rekordních 90,1 miliardy dolarů (2,2 bilionu Kč). Firma to uvedla ve svém sdělení. Slabší, než se čekalo, byl ale prodej chytrých telefonů. Kvůli nejisté situaci společnost nevydala oficiální výhled na první fiskální kvartál. Její akcie po skončení obchodování ztrácely zhruba procento.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

 
Článek

Čistý zisk se zvýšil z 20,55 miliardy na 20,72 miliardy dolarů. Činil 1,29 dolaru na akcii, což překonalo průměrný odhad analytiků oslovených společností Refinitiv 1,27 dolaru. Tržby analytici odhadovali na 88,9 miliardy dolarů.

Prodej iPhonů za firemní fiskální čtvrté čtvrtletí vzrostl z 38,9 miliardy na 42,6 miliardy dolarů. Analytici z Wall Street ale podle Refinitivu očekávali prodej 43,21 miliardy dolarů. Apple v září jako obvykle uvedl na trh novou generaci iPhonu, tentokrát to však bylo o týden dříve než v roce 2021.

Nejlevněji aktuálně vychází iPhone 14, u kterého ceny startují na 26 490 Kč. V případě iPhonu 14 Plus si Apple řekne už o 29 990 Kč. Ceny iPhonu 14 Pro startují na 33 490 Kč, za větší iPhone 14 Pro Max lidé zaplatí 36 990 Kč v případě základní kapacity paměti.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Základní iPhone 14 nabízí spíše drobná vylepšení. Staví totiž na podobných součástkách jako loňské třináctky, totožný je také design. Vylepšení se týká pouze fotoaparátu a baterie.

Většinu novinek si letos Apple schoval pro řadu Pro. Díky čipu Apple A16 Bionic citelně narostl výkon, poprvé se u iPhonů setkáváme také se 48megapixelovým senzorem, který doplňují další dva fotoaparáty – 12megapixelová ultraširokoúhlá kamera a teleobjektiv s trojnásobným zoomem.

Vyšší rozlišení využívají iPhony 14 Pro a 14 Pro Max k dosažení kvalitnějších momentek. Sdružují totiž čtyři pixely do jednoho, díky čemuž dosáhnou lepšího dynamického kontrastu a celkově prokreslenějších momentek. Fotky jsou podle zástupců Applu za horších podmínek dvakrát lepší než u předchůdce.

Apple nebude navyšovat výrobu iPhonů 14, poptávka slábne

Mobil

Zájem o mobily vadne

Globální trh chytrých telefonů se za právě skončené čtvrtletí podle údajů společnosti Canalys snížil o devět procent. Letos je to třetí pokles v řadě.

Prodej počítačů Mac se zvýšil z 9,2 na 11,5 miliardy dolarů, protože firma letos v létě představila přepracované notebooky MacBook Air a MacBook Pro. Tento týden se začaly prodávat nové tablety. Tržby za iPady ale ve čtvrtletí, které skončilo v září, klesly z 8,25 miliardy na necelých 7,2 miliardy USD.

Zájem o chytré telefony vadne

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám