Hlavní obsah

Kapacita pevných disků naroste na 100 TB. Už za pár let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakoupit dnes pevný disk s kapacitou přesahující 20 TB není prakticky vůbec žádný problém, pokud vám tedy není líto utratit tolik peněz. Už během dvou let bychom se přitom měli dočkat modelů, které budou mít pětkrát větší kapacitu.

Foto: archív výrobce

Technologie HAMR využívá při čtení a zápisu laser.

Článek

Počítá s tím alespoň společnost Seagate, která již několik let pracuje na nové technologii zvané HAMR. Jde o zkratku anglického heat assisted magnetic recording, což se dá přeložit jako magnetické nahrávání s tepelnou asistencí.

Název vyjadřuje praktickou funkčnost disků úplně dokonale. Nová technologie totiž počítá se zahřátím konkrétního místa zápisu pomocí miniaturních laserů na 400 °C, avšak pouze na méně než nanosekundu. Díky tomu je možné prostřednictvím klasického magnetického pole na plotnách hustější zápis.

Rychlé SSD jednotky se prodávají už více než pevné disky

Hardware

Od datových center k uživatelům

První disky s technologií HAMR jsou již k mání na pultech obchodů, v běžných e-shopech s IT vybavením je ale nehledejte. Tyto modely totiž necílí primárně na běžné uživatele, ale na profesionální využití v datových centrech.

Jde však o modely s kapacitou 30 TB. Seagate uvedl, že v roce 2025 počítá s první jednotkou, která se pochlubí zmiňovanou kapacitou 100 TB. Využít takovou kapacitu v datových centrech samozřejmě nebude žádný problém.

I když se v dnešní době může zdát kapacita 100 TB pro běžné uživatele nesmyslně velká, za pár let bude pravděpodobně všechno jinak. Nekomprimované videonahrávky s extrémně jemným rozlišením 8K totiž zaberou na disku klidně i stovky GB dat.

SSD jednotky jsou menší a dražší

Navzdory tomu, že roste popularita rychlých SSD jednotek, klasické pevné disky budou mít na trhu stále své místo. SSD jednotky se hodí na rychlý chod operačního systému, ale pro ukládání dat jsou příliš drahé.

Podle nákupního rádce Zboží.cz se aktuálně nejlevnější SSD jednotka s kapacitou 4 TB dá pořídit za 4650 Kč. Pevný disk (HDD) se stejnou kapacitou přitom vyjde na 1815 Kč. To jinými slovy znamená, že SSD jednotky jsou téměř třikrát dražší.

Pro zajímavost: HDD s kapacitou 22 TB vyjde aktuálně na 10 000 Kč, ještě před pár měsíci se přitom nejlevnější model s takovou kapacitou nabízel o čtyři tisíce dráž.

Bez rychlých SSD to nepůjde. Tvůrci her je považují za nutnost

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám