Hlavní obsah

Jde po krku iPadu Pro. Novinka od Xiaomi je citelně levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s počítačovými tablety ovládá neohroženě společnost Apple. Tedy alespoň zatím. Čínská společnost Xiaomi totiž uvedla do prodeje svůj nový tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, který je zatím asi nejvážnější konkurencí pro iPad Pro od Applu. Díky špičkovému výkonu zastane i funkce laptopu. Navíc láká na atraktivnější cenovku.

Představení tabletu Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 Video: archiv výrobce

 
Článek

Tablet Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 si odbyl premiéru již na konci února na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně a Novinky.cz byly u toho. Tehdy ale nebylo jasné, kdy a za jakou cenu se novinka začne prodávat.

Změnilo se to až tento týden, kdy zástupci Xiaomi oznámili oficiální start prodeje. K mání je novinka za 14 999 Kč (256 GB) s menší pamětí a za 16 999 Kč (512 GB). To je výrazně méně než v případě nejnovějšího iPadu Pro.

Verze s 12,9palcovým displejem totiž startuje na 35 490 Kč. U Applu si lidé připlatí také ve chvíli, kdy se smíří s menší 11palcovou obrazovkou, u té ceny startují na 25 990 Kč, což je stále více než u novinky od Xiaomi.

Nabídka je kompletní. Nejlepší mobil od Xiaomi se zabydlel v obchodech

Mobil

Jedním dechem se ale sluší dodat, že Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 je nyní k mání se slevou v rámci zaváděcí akce. Ta platí až do 21. dubna, poté čínský tablet zdraží na 15 999 Kč, respektive na 17 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Co umí?

Čínský výrobce se netají tím, že Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 cílí na náročné uživatele. Novinka tak staví na výkonné 4nm mobilní platformě Snapdragon 8 Gen 2, díky které by pod taktovkou operačního systému Android a grafické nadstavby HyperOS měla nabídnout svižné pracovní tempo. Osmijádrový čip zvládne pracovní tempo až 3,19 GHz.

K mání jsou kombinace pamětí 8+256 GB a 12+512 GB, přičemž první číslovka vždy udává velikost operační paměti a druhá kapacitu úložiště.

Velkým lákadlem má být také použitý 12,4palcový displej s poměrem stran 3:2. Ten totiž nabídne velmi jemný obraz, rozlišení činí 3048 x 2032 obrazových bodů, tedy 294 pixelů na palec (PPI). Tablet je vybaven baterií s kapacitou 10000 mAh, kterou doplňuje ultra rychlé 120W nabíjení HyperCharge.

Výrobce se zaměřil také na multimediální výbavu, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 tak disponuje hned šesti reproduktory. I když to není u tabletů příliš obvyklé, vysoké kvality dosahují také použité fotoaparáty. Vzadu nalezneme dvojitou optiku, jejímž základem je 50megapixelový senzor s objektivem, který se chlubí světelností f/1.8. Dobrých výsledků by tak měl dosahovat i při horších světelných podmínkách.

Pro úplnost dodejme, že prostřednictvím kamery na zadní straně je možné natáčet také videa, a to až v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Přední kamera, která má rozlišení 32 MPx a světelnost f/2.2, zvládá natáčet videa v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

Vzadu se nachází dvojitá optika

Foto: archív výrobce

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Šikovné příslušenství

Nový tablet má díky solidnímu výkonu ambice konkurovat i notebookům, což je zásluha speciálního krytu Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard. Ten dotykovou obrazovku doplní o klávesnici a také o touchpad, což je u Xiaomi novinka. V praxi ale díky tomu můžete s tímto tabletem pracovat jako se skutečným laptopem.

Vhod může přijít také pero Xiaomi Focus Pen, které se může pochlubit 8192 úrovněmi citlivosti na tlak a vzorkovací frekvencí 240 Hz. Snadno s ním lze tedy na dotykové obrazovce kreslit i psát.

Pero i obal s klávesnicí se ale prodává samostatně. Xiaomi Focus Pen vyjde na 1399 Kč, Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard pak na 2499 Kč.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Focus Pen

Foto: archív výrobce

Touchpad Keyboard pro Xiaomi Pad 6S Pro

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám