Hlavní obsah

HomePod vstal z mrtvých. Apple ukázal druhou generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v roce 2021 Apple tvrdil, že pohřbívá původní HomePod, a vše nasvědčovalo tomu, že tato řada chytrého reproduktoru zanikne. Nyní se ale ukázalo, že je všechno jinak, americký technologický gigant překvapivě ukázal novou generaci.

Apple představil nový HomePodVideo: Apple

 
Článek

Apple už zkraje týdne ukázal nové čipy M2 Pro a M2 Max, a to rovnou i s novými počítači – s kompaktní sestavou Mac mini a 14palcovým i 16palcovým laptopem MacBook Pro.

O pouhý den později se ukázal nový HomePod. Stejně jako v případě počítačů uváděných výše jej Apple neprezentoval na žádné tiskové konferenci, ale pouze jako nový produkt na svých webových stránkách.

MacBook Pro i Mac mini mají nové srdce. Apple slibuje vyšší výkon

Hardware

Velmi překvapivé to bylo především kvůli tomu, že ještě v roce 2021 zástupci Applu tvrdili, že s velkým chytrým reproduktorem končí. Na trhu tak zůstal pouze menší HomePod mini.

„Původní HomePod ukončujeme, bude i nadále k dispozici do vyprodání zásob prostřednictvím online obchodu Apple, maloobchodních prodejen Apple a autorizovaných prodejců Apple,“ stálo tehdy v prohlášení amerického počítačového gigantu.

Své rozhodnutí před dvěma lety ještě dovysvětlili pro server TechCrunch: „HomePod mini je hitem od svého debutu během loňského podzimu. Nabízí zákazníkům úžasný zvuk, inteligentního asistenta a inteligentní ovládání domácnosti za pouhých 99 dolarů (2180 Kč). Proto se nyní naše úsilí zaměřuje výhradně na HomePod mini.“

Foto: archív výrobce

Apple HomePod (2023)

V Česku oficiálně nebude

Je nicméně důležité zdůraznit, že tuzemští zákazníci na oficiálních stránkách Applu na nový HomePod vůbec nenarazí, HomePody se totiž i nadále nabízejí pouze na vybraných trzích, mezi které Česká republika nepatří.

V minulosti nicméně řada tuzemských prodejců dovážela HomePody na vlastní pěst, je tedy vcelku pravděpodobné, že se tak stane i v případě čerstvě představené novinky. Apple si jej cení na 299 dolarů (6600 Kč), v nabídce zůstává i dříve představený HomePod mini, který vyjde na 99 dolarů (2200 Kč).

V Česku se nyní HomePod mini nabízí za 2590 Kč, lze tedy předpokládat, že nově představený větší bratříček vyjde zhruba na necelých osm tisíc korun. V USA startuje prodej 3. února, kdy by se v rámci dovozu mohl objevit HomePod v tuzemsku, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Apple HomePod (2023)

Co umí?

Hlavní funkčnost zůstala u nového HomePodu zachována. Je to relativně sofistikované zařízení – dokáže obsluhovat chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá. Virtuální asistentka Siri je dnes již běžně součástí chytrých telefonů i dalších zařízení od Applu.

Díky integraci do reproduktoru je Siri schopná se snáze napojit na systémy pro chytré domácnosti a na dálku řídit například termostaty, různá zabezpečovací zařízení, přehrávat hudbu apod. Po vzoru HomePodu mini přibyla i do většího modelu funkce Intercom. Pokud máte po domě nebo bytě více chytrých reproduktorů, můžete skrz ně komunikovat s dalšími členy domácnosti.

Druhá generace láká na pět tweeterů a vylepšený basový woofer a 20mm měnič. Vše navíc pohání nový čip S7. I když měla první generace o dva více výškových reproduktorů, zvukově by měla být novinka zajímavější.

HomePod má navíc vylepšený systém rozpoznávání zvuků. Dovede tak například zaznamenat dětský pláč a upozornit uživatele na iPhonu, že je něco v nepořádku. Stejně tak dokáže zachytit kouřový alarm a vyslat nouzový signál, i když nejste zrovna doma.

Apple nicméně zdůraznil, že tento sofistikovaný systém naslouchání nebude k dispozici hned po uvedení na trh, ale až v budoucnu po vydání příslušné aktualizace.

Apple pohřbí HomePod

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám