Hlavní obsah

Hewlett-Packard chce uspět na trhu s tablety s novým modelem TouchPad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard představil svého koně v nynější bitvě rivalů na trhu s počítačovými tablety. Přístroj TouchPad s dotykovým displejem pracuje v operačním systému webOS. Konkurovat s ním chce především iPadu od americké společnosti Apple.

Článek

TouchPad má displej s úhlopříčkou 24,6 centimetru, pracuje s čipy od společnosti Qualcomm a podporuje video hovory. Na trh by měl jít v létě. Cenu a další technické podrobnosti zveřejní Hewlett-Packard později. Podnik získal operační systém webOS loni v létě při akvizici výrobce mobilních telefonů Palm za 1,2 miliardy dolarů.

WebOS se obecně považuje za silnou platformu. Hewlett-Packard ale čeká těžká bitva o podíl na mobilním trhu, kde už tvrdě soupeří Apple a přístroje opírající se o systém Android.

Jak se trh s tradičními osobními počítači sytí a ceny dále klesají, potřebuje HP na trhu s tablety a mobilními telefony důvěryhodnou nabídku, aby zůstal ve hře. Jeho rivalové ale mají značný náskok a HP proto čeká agresivní marketing, pokud chce prorazit. Firma, proslulá šetřením za předchozího generálního ředitele Marka Hurda, oznámila své plány naopak za nového ředitele Lea Apothekera investovat.

S novými tablety se roztrhl pytel

Na začátku letošního roku představila nové tablety celá řada výrobců. Všem jde o jediné – překonat popularitu Applu. Konkurenční tablety se snaží zaujmout především zákazníky, kterým u iPadu něco chybí. Například Lenovo nebo Asus nabízejí modely, které jsou vybaveny plnohodnotnými klávesnicemi. Ty umožňují daleko pohodlnější psaní, než virtuální klávesnice na dotykové obrazovce.

Samsung pro změnu sází na menší rozměry. Díky tomu se tablet bez problémů vejde i do kapsy u kalhot, zatímco s iPadem se bez brašny neobejdete. Toshiba se pak snaží zákazníky zaujmout příznivou cenou, která startuje na deseti tisících korunách. Nejlevnější iPad přitom stojí 12 000 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám