Hlavní obsah

Nové tablety si brousí zuby na iPad

Novinky, Miloslav Fišer

V americkém Las Vegas proběhl největší veletrh spotřební a výpočetní techniky na světě Consumer Electronics Show (CES). Prakticky všichni výrobci se soustředili na jediné – počítačové tablety.

Článek

Je to téměř rok, co šéf společnosti Apple Steve Jobs představil světu iPad – nejpopulárnější počítačový tablet současnosti, který ovládá 90 procent trhu. Zákazníci si tablet s logem nakousnutého jablka oblíbili především díky jeho atraktivnímu vzhledu a všestranné využitelnosti.

iPad je velice rychlý a snadno ovladatelný přes prostornou 9,7palcovou obrazovku s vysokým rozlišením (1024 × 768 pixelů). K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. U vyššího modelu si webové stránky můžete prohlížet kdekoliv na cestách díky mobilnímu internetu 3G.

Foto: Apple, Novinky

Apple iPad

Na baterii vydrží iPad pracovat nepřetržitě deset hodin. Ohrozit dominantní postavení Applu na trhu se snaží hned několik předních výrobců. Vedle počítačových gigantů Hewlett-Packardu a Dellu například Asus, Samsung, Lenovo, Motorola nebo Toshiba.

Konkurenční tablety se snaží zaujmout především zákazníky, kterým u iPadu něco chybí. Například Lenovo nebo Asus nabízejí modely, které jsou vybaveny plnohodnotnými klávesnicemi. Ty umožňují daleko pohodlnější psaní než virtuální klávesnice na dotykové obrazovce.

Samsung pro změnu sází na menší rozměry. Díky tomu se tablet bez problémů vejde i do kapsy u kalhot, zatímco s iPadem se bez brašny neobejdete. Toshiba se pak snaží zákazníky zaujmout příznivou cenou, která startuje na deseti tisících korun. Nejlevnější iPad přitom stojí 12 000 Kč.

Windows pro tablety

Zaujmout přední postavení na trhu s počítačovými tablety chce také společnost Microsoft. Ta sice vlastní zařízení nejspíše nevyrobí, řeč je ale o operačním systému. Prakticky všechny tablety, vyjma iPadu, který má systém od Applu, totiž pracují pod Androidem od Googlu.

To by chtěl americký softwarový gigant změnit s příchodem nového operačního systému Windows 8, který by měl podle prohlášení šéfa Microsoftu Steva Ballmera fungovat také na přístrojích s energeticky úspornými procesory typu ARM.

Právě ty jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny tabletů. Doposud přitom operační systém Windows fungoval především na procesorech od AMD a Intelu.

Bližší informace k uvedení Windows 8 na trh však Ballmer nepotvrdil. Podle neoficiálních informací, které byly omylem zveřejněny na holandském blogu softwarového giganta, se „osmičky“ na trhu objeví již v roce 2012.

Sony zatím pozadu

Velké ambice má také společnost Sony, která by se chtěla v roce 2011 stát dvojkou na trhu tabletů. Ke zklamání analytiků však firma na CES žádný vlastní model nepředstavila. „iPad od Applu je jednoznačně králem trhu tabletů. Kdo ale bude druhý a třetí? Na to se zaměřujeme my, rádi bychom se do roka stali číslem dvě,“ řekl na CES šéf počítačové divize Sony Kunimasa Suzuki.

Podle generálního ředitele Sony Howarda Stringera firma zatím vyčkává a zvažuje, jaké přesné vlastnosti by měl mít její tablet – například displej s trojrozměrným obrazem. „Jestliže to budeme chtít odlišit od ostatních, předvedeme to zítra nebo počkáme, dokud to opravdu neodlišíme,“ prohlásil.

Podle analytiků to nebude mít Sony na trhu vůbec jednoduché. „Od uvedení iPadu předvedla zajímavé tablety řada výrobců z celého světa. Bude velice obtížné přijít se zařízením, které bude natolik odlišné, aby k sobě přitáhlo zákazníky,“ uvedl k prohlášení Sony analytik firmy T. I. W. Takao Hattori.

Kno Dual Screen: první tablet se dvěma displeji

Oba displeje tabletu Kno Dual Screen jsou dotykové, přičemž mají úhlopříčku 14,1 palce a rozlišení 1440 × 900 obrazových bodů. Novinka je poháněna mobilním procesorem Nvidia Tegra 200, který je taktován na 1 GHz. Měla by tedy nabídnout obdobný výkon jako konkurence s logem nakousnutého jablka. K dispozici je 512 MB operační paměti.

Foto: Novinky

Tablet Kno

Zařízení data ukládá na vestavěnou flashovou paměť s kapacitou až 32 GB. Tabletu nechybí ani WiFi, Bluetooth, USB či vestavěný pohybový senzor pro automatické otáčení displeje. Přístroj má vestavěnou baterii, která by jej měla udržet v provozu šest hodin.

Foto: Novinky

Tablet Kno

  • + proti iPadu: dva displeje jsou pro práci pohodlnější
  • – proti iPadu: vyšší rozměry
  • Cena: 16 000 Kč (16GB verze); 18 000 Kč (32GB model)

View Quest Slate 5: nejlevnější na trhu

Počítačový tablet View Quest Slate 5 se snaží zaujmout především atraktivní cenou. Je vybaven jen pětipalcovým displejem s rozlišením 800 × 480 obrazových bodů. Co se výkonu týče, je novinka poháněna procesorem Rockchip 2080 Dual Core s taktem 600 MHz.

Foto: Novinky

View Quest Slate 5

Data počítač View Quest Slate 5 ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 2 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu MicroSD. Zařízení nechybí ani možnost bezdrátového připojení k internetu pomocí standardu WiFi.

Foto: Novinky

View Quest Slate 5

Novinka je dodávána s operačním systémem Android. Její rozměry jsou 134 × 85 × 14,9 milimetru, přičemž hmotnost činí příjemných 186 gramů. Na baterii vydrží pracovat až pět a půl hodiny.

  • + proti iPadu: atraktivní cena
  • – proti iPadu: malý displej, nízký výkon
  • Cena: 4500 Kč

Asus Eee Slate EP121: výkon na prvním místě

Zaujmout zákazníky co nejvyšším výkonem se snaží nový tablet společnosti Asus s označením Eee Slate EP121. Ten má totiž prakticky stejný výkon jako stolní počítače. Novinka je vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 a 4 GB operační paměti typu DDR3.

Foto: Novinky

Asus Eee Slate EP121

Displej tabletu má úhlopříčku 12,1 palce a disponuje LED podsvícením. Jeho rozlišení je 1280 × 800 obrazových bodů. Data jsou ukládána na SSD disk s kapacitou 32 GB nebo 64 GB.

Foto: Novinky

Asus Eee Slate EP121

V příslušenství je navíc dotykové pero Wacom Digitizer a externí Bluetooth klávesnice. Ve výbavě tabletu nechybějí ani bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth či vestavěná webkamera s rozlišením dva megapixely. Asus Eee Slate EP121 pracuje pod operačním systémem Windows 7 Home Premium.

Foto: Novinky

Asus Eee Slate EP121

  • + proti iPadu: vysoký výkon
  • – proti iPadu: nízká výdrž baterie
  • Cena: 18 500 Kč

Lenovo IdeaPad U1: netbook a tablet v jednom

Společnost Lenovo představila na CES přenosný počítač IdeaPad U1, který vypadá na první pohled jako miniaturní netbook. Má tradiční počítačovou klávesnici a dotykovou plochu, která se ovládá prstem a nahrazuje funkce tradiční počítačové myši.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad U1

LCD displej, který má úhlopříčku 10,1 palce a rozlišení 1280 × 800 bodů, je ale možné od těla notebooku jednoduše oddělit a pracovat s ním stejně jako s tabletem. Pokud je novinka spojena s klávesnicí, pracuje s dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo a pod operačním systémem Windows 7 Home Premium.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad U1

Po vyjmutí displeje se operační systém automaticky přepne na Android. I pokud je LCD panel vyjmut, je možné základnu dále používat – stačí k ní připojit externí monitor. Zakoupit půjde také samostatný tablet z tohoto setu, který se bude prodávat pod označením LePad.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad U1

  • + proti iPadu: klávesnice pro pohodlné psaní
  • – proti iPadu: vysoká cena za verzi s klávesnicí
  • Cena: 12 000 Kč (samotný tablet); 30 000 Kč (verze s klávesnicí)

Samsung Sliding PC 7: pohodlná klávesnice

Zajímavou novinku s názvem Sliding PC 7 představila na CES také společnost Samsung. Jedná se o počítačový tablet s 10,1palcovým displejem a rozlišením 1366 × 768 obrazových bodů, který má výsuvnou klávesnici s rozložením QWERTY. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic.

Foto: Novinky

Samsung Sliding PC 7

Po vysunutí je možné displej navíc naklánět. Díky tomu se s novinkou pracuje prakticky stejně pohodlně jako s notebookem. Srdcem tabletu Samsung Sliding PC 7 je procesor Intel Atom. Data jsou ukládána na SSD disk s kapacitou 32 GB nebo 64 GB. Ve výbavě tabletu od Samsungu nechybí ani WiFi, Bluetooth, GPS, GSM či čtečka paměťových karet.

  • + proti iPadu: zajímavá konstrukce
  • – proti iPadu: větší rozměry a hmotnost
  • Cena: zatím nestanovena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám