Hlavní obsah

Exmanažer Samsungu chtěl zkopírovat celou továrnu. Došly mu ale peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě elektroniky jsme na kopírování už zvyklí a málokoho to překvapí. Je přitom jedno, zda se bavíme o designu telefonů, či nejmodernějších technologiích využitých v konkrétních zařízeních. Bývalý manažer společnosti Samsung ale nasadil laťku ještě výš, když se pokusil zkopírovat celou továrnu, aby si ji mohl o kousek dál postavit znovu.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Logo společnosti Samsung Electronics

Článek

Zní to jako námět nějakého béčkového bijáku, ale přesně takový případ skutečně musí nyní řešit soud jihokorejském Soulu, jak upozornil deník Financial Times (FT).

Obžaloba viní 65letého muže z toho, že v letech 2018 až 2019 zneužil své pozice a od svého chlebodárce získával data o továrně na výrobu čipů. „Nebavíme se o pouhém úniku dat, ale o pokusu zkopírovat celý výrobní závod,“ stojí v prohlášení prokuratury.

Pokles zisku o 95 procent? Samsung řeší další vážný problém

Internet a PC

Jeho cílem bylo podle obvinění zneužít získaná data k tomu, aby v Číně postavil identickou továrnu a byl schopen vyrábět součástky stejné kvality. Své záměry mimochodem ani nijak důkladně nezakrýval, „zkopírovaná“ továrna měla vyrůst jen 1,5 km od té „originální“ v čínském městě Si-an.

Pokus údajně ztroskotal jen kvůli problémům s financováním výstavby. Kdyby se mu ale podařilo celý závod duplikovat a vyrábět produkty z původní továrny v Číně, způsobilo by to nenapravitelné ztráty nejen Samsungu, ale celému jihokorejskému odvětví polovodičů,“ stojí v obžalobě.

Prokuratura odhaduje, že jen Samsungu by krádež způsobila ztráty nejméně ve výši 300 miliard wonů, což odpovídá téměř 5,2 miliardy Kč.

Zamezit krádeži prakticky nejde

„Samsung přísně zamezuje vstup do svých závodů lidem mimo firmu, protože uspořádání továrny a jejího vybavení úzce souvisí s produktivitou a kvalitou výrobků,“ uvedl pro FT bývalý státní vyšetřovatel I Tong-hwang, který se nyní jako právník ve společnosti WeFocus zabývá patenty.

Podle něj však společnost i přes své silné bezpečnostní systémy „nedokáže zabránit úniku informací, pokud je vedoucí pracovník s dobrým přístupem k rozsáhlým a kvalitním informacím záměrně poskytne čínské konkurenci“.

Jméno muže, který čelí obvinění, zveřejněno nebylo. Deník FT pouze zdůraznil, že 65letý exmanažer Samsungu jakákoliv obvinění odmítá.

Obvinění čelí dalších šest lidí.

Samsung postaví závod na vývoj čipů v Japonsku

Hardware

Reklama

Související články

Samsungu klesl zisk o 95 procent

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 95 procent na 640 miliard wonů (10,2 miliardy Kč). Tržby výrobci...

Výběr článků

Načítám