Hlavní obsah

EU investuje do výroby čipů 43 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu se ve středu shodli na konečných podmínkách normy, která má reagovat na nedostatek polovodičů – součástek, které jsou klíčové pro výrobu aut a elektroniky. Evropská unie chce do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na celosvětové produkci polovodičů na 20 procent a podpořit vývoj a výrobu těchto součástek investicemi ve výši 43 miliard eur (zhruba bilion korun).

Foto: Yves Herman, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto).

Článek

V minulých dvou letech se evropské firmy – podobně jako zbytek světa – potýkaly s nedostatkem polovodičů. Bylo to způsobeno omezením výroby v souvislosti s pandemií covidu-19, ale také prudkým růstem poptávky při následném hospodářském oživení.

Evropské státy jsou v současnosti závislé na dovozu polovodičů zejména z Tchaj-wanu a dalších asijských zemí. V důsledku toho navrhla Evropská komise normu označovanou jako Chips Act, která by měla snížit tuto závislost a přilákat výrobce čipů do Evropy.

„Tato dohoda je nanejvýš důležitá pro zelenou a digitální budoucnost a zároveň zajišťuje odolnost EU v turbulentních časech. Nová pravidla představují pro Evropu skutečnou revoluci v klíčovém sektoru polovodičů,“ prohlásila Ebba Buschová, švédská ministryně obchodu a průmyslu.

Intel chce od Berlína dalších pět miliard eur na závod na čipy

Hardware

EU plánuje využít zmiňovaných 43 miliard eur z veřejných i soukromých peněz na podporu vývoje, výroby a zajištění dostatku polovodičů.

Částka 3,3 miliardy eur přitom bude pocházet přímo z unijního rozpočtu v rámci iniciativy nazvané Čipy pro Evropu, která se zaměřuje především na výzkum a vývoj nových technologií. Další peníze půjdou na podporu soukromých investic při výrobě čipů pro členské země.

Evropská unie chce také lépe monitorovat případný nedostatek polovodičů a efektivněji koordinovat reakci v krizových situacích v souladu s dohodnutými pravidly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám