Hlavní obsah

DVD bude do tří let mrtvé, vyhraje Blu-ray, tvrdí jeho tvůrci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANNOVER

Optické disky Blu-ray podle svých tvůrců vytlačí do tří let z trhu současný formát DVD jako univerzální nosič pro filmy. Blu-ray nabízí pro ukládání filmů pětkrát větší kapacitu než klasické DVD. To znamená, že se na něj vejdou filmy s vysokým rozlišením, které nabízejí nepoměrně ostřejší obraz s více detaily.

Článek

"Během tří let tu bude jen Blu-ray," míní předseda asociace Blu-ray Frank Simonis. Hlavním soupeřem tohoto formátu je ale technologie HD DVD. Ta má také vysoké rozlišení obrazu, jeho kapacita pro uchování dat je ale o něco nižší. Výhodou proti Blu-ray je zato levnější výroba přehrávačů, vypalovaček i disků.

Počtem prodaných přehrávačů má Blu-ray náskok, protože Sony prodává technologii Blu-ray v každé herní konzole PlayStation 3. Sony uvedla, že ke konci loňského roku prodala 1,84 miliónů PS3 v Japonsku a Severní Americe. Firma navíc připravila milión PS3 pro evropský trh, kde se začnou konzoly prodávat příští týden. Do konce roku jich chce prodat celkem šest miliónů. Prodej PS3 v České republice odstartuje o půlnoci z 22. na 23. březen. [celá zpráva] Na českých pultech bude PS3 s 60 GB diskem k dostání za 16 900 korun.

Díky PlayStationu 3 vyhrává Blu-ray nad HD DVD

Skupina stojící za HD DVD připouští, že ji Blu-ray díky PlayStation v prodeji přehrávačů převálcovala v poměru pět ku jedné. Připomíná ale, že je prodej disků s filmovými nahrávkami na stejné úrovni.

Avšak podle filmového studia 20th Century Fox, které podporuje Blu-ray, je týdenní prodej filmů na Blu-ray třikrát vyšší než u HD DVD. Za HD DVD stojí především Toshiba a Microsoft.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Pět z osmi velkých hollywoodských studií podporuje jen Blu-ray, zatímco HD DVD má výhradní podporu pouze od jediného studia, Universalu. Hollywood a výrobci elektroniky doufají, že nástup nové technologie s ostrým a prokresleným obrazem proti DVD rozhýbe trh domácího digitálního videa. Jeho roční tržby dosahují celosvětově 24 miliard dolarů, ale jeho růst slábne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám