Hlavní obsah

Digitex: největší LCD na světě a lahůdky pro dokonalý zvuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souznění špičkových technologií a výjimečného designu v rámci projektu Technologie & Design bude i letos jedním z nejatraktivnějších míst veletrhu DIGITEX konaném v Brně souběžně s Invexem od 6. do 9. října.

Článek

Největším lákadlem zřejmě bude česká premiéra největšího LCD televizoru na světě – 108 palcové obrazovky Sharp. Tento gigant disponuje úctyhodnými rozměry 2386x1344 mm a je dokonce větší než největší plazmové obrazovky.

Ruku v ruce s velikostí jde i kvalita obrazu (s vysokým rozlišením 4096x2160 pixelů), menší spotřeba energie proti plazmám a zajímavý design. K dispozici však návštěvníkům nebude pouze samotný televizor, ale ozvučený soustavou Bowers & Wilkins (B), model 800D s diamantovým výškovým reproduktorem a přístroji CLASSE odpovídající kategorie.

Chybět nebude ani řídící systém nejen pro řízení audiovideo techniky, ale i všech ostatních technologií v domě.

Televizory: Čím tenčí, tím lehčí

Absolutní novinkou, kterou by technologický partner projektu Studio Jasyko rádo představilo (výroba se teprve zavádí), je nejtenčí a nejlehčí televize na světě s profilem pouhých 20 mm a váhou nižší než 25 kilogramů od společnosti Sharp. Tyto modely překonávají celou současnou generaci LCD televizí díky vynikající kvalitě obrazu, tenkému designu a ekonomickému provozu.

Nízká váha umožňuje umístit tyto televize i ve velkých úhlopříčkách na stěnu bez nutnosti jejího dalšího vyztužení. Díky ultra tenkému profilu se dají televize instalovat i na nezvyklá místa, využitelné jsou také jako světelná dekorace či rám pro fotky.

Tyto televize se stávají základem nové generace vylepšených LCD technologií, které v blízké budoucnosti zásadně změní vzhled obytných prostor, přinesou zcela nové možnosti využití a stanou se hybnou silou digitální video kultury příštích desetiletí.

Kvalita obrazu hraje prim

Zkrátka však rozhodně nepřijdou ani příznivci značky Pioneer. Naleznou zde kolekci deváté generace plazmových KURO TV (japonsky KURO = skutečně černá), přinášející celou řadu zajímavých změn. Tou nejdůležitější je přechod z kategorie HD Ready na HD Ready 1080p, tedy plné High-Definition rozlišení 1920x1080 bodů.

Proti předchozí generaci došlo též k pětinásobnému nárůstu kontrastního poměru, to přineslo nejen zvýšení kvality obrazu, ale především hlubší úroveň černé barvy. Značného vylepšení se dočkala zvuková část s rozšířenými možnostmi jak přednastavených zvukových efektů, tak i vlastního manuálního nastavení zvuku pro jednotlivé režimy volby.

Prvními kousky deváté generace KURO TV jsou modely s úhlopříčkami 50“ (127cm) a především 60“ (152cm). Provedení profilu spodní a horní lišty z eloxovaného hliníku dává skutečně osobitý vzhled.

Technologie & Design zdaleka nejsou jen velkoplošné obrazovky. Pozornost bude soustředěna i na dokonalý zvuk, opět se tedy setkáme s řadou špičkových zařízení. Kromě již zmíněných skvostů z dílny B bude možné obdivovat i celou řadu produktů značky Denon, zejména AV receivery a DVD Blu-Ray přehrávače.

Právě nástup Blu-Ray i u Denonu se dá oproti minulému roku označit za hlavní událost, která ve svém důsledku znamená nejen odpovídající obraz, ale také zvuk. U AV receiverů je zajímavou novinkou funkce Audyssey Dynamic Volume (ADV), která dokáže udržet průměrnou hlasitost ve zvoleném rozmezí.

Tuto funkci lze využít například pro reklamy uprostřed sledovaných filmů, funkce ADV je dokáže utlumit. Ani v této oblasti se však nevyhneme módním vlnám, s trochou nadsázky se dá říci, že pro letošní podzim máme avizován návrat zakulacených tvarů a černé barvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám