Hlavní obsah

CES 2024: Může i do války. Odolný tablet předělali na ovladač dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

CES 2024 je největším veletrhem spotřební a výpočetní techniky na světě. Přesto se na něm prezentují i věci, které pro běžné spotřebitele vůbec nejsou. Vedle robustních síťových prvků a další elektroniky cílící na firmy je řeč například i o armádní technice. Ta byla k vidění na stánku společnosti RuggON.

Tablet LunaVideo: archív výrobce

 
Článek

Společnost RuggON prezentovala na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas prakticky celé své portfolio, které zahrnuje odolné mobilní počítače, tablety či PC panely s armádní specifikací odolnosti.

Úplnou novinkou, která si odbyla premiéru právě na veletrhu, je nový Ground Control System (GCS) pro řízení bezpilotních letounů (UAV). Podobně jako u dalších zařízení výrobce necílí s tímto modelem na běžné uživatele, ale počítá s nasazením i ve válečných konfliktech.

Obrněnec od Nokie si toho nechá líbit hodně

Mobil
Foto: archív výrobce

Ground Control Systém pro řízení bezpilotních letounů od společnosti RuggON

Armádní certifikace

Hlavní důraz byl tak kladen na vysokou odolnost a spolehlivost zařízení. V první řadě tak novinka splňuje armádní certifikace odolnosti MIL-STD 810H a MIL-STD 461G, díky kterým bez újmy přežije i pády z větších výšek a funguje bez problémů i v blátě či velmi prašném prostředí. Standard IP65 pak zaručuje voděodolnost proti stříkající vodě, a to i při vysokém tlaku.

Základem tohoto pokročilého ovladače je odolný tablet LUNA 3 od RuggON, který sám o sobě splňuje certifikace odolnosti popsané výše. Tento tablet poskytuje ovládání UAV v reálném čase, a to včetně satelitního určování polohy pro připojené drony (GNSS). Nepočítejte s tím, že byste si k ovladači připojili svého létajícího miláčka od DJI, nový GCS systém je stavěn skutečně primárně pro armádní účely.

Tablet LUNA 3 má osmipalcový dotykový displej, který se chlubí speciálními módy – nočním režimem i extrémním jasem pro bezproblémové použití i za ostrého světla. Přímo na obrazovku se přenáší video zachycené dronem.

V útrobách tabletu se ukrývá procesor Intel Core i5. Vše běží pod upravenou verzí operačního systému Windows 10 IoT Enterprise, baterie přitom vydrží pracovat klidně i celý den.

Foto: Profimedia.cz

I takovéto bezpilotní letouny může nový ovladač řídit

Robustnější kryt, snadnější ovládání

Na rozdíl od samotného tabletu má ale tento vojenský ovladač ještě robustnější kryt, který obsahuje dva joysticky, jeden posuvník, tři přepínače a čtyři tlačítka pro snadnější ovládání dronů. Samozřejmostí je i popruh na krk.

„Náš nový přenosný Ground Control System umožňuje jakékoliv operace dronů. Umožňuje uživateli ovládat různé UAV na velmi dlouhé vzdálenosti, a to až 30 kilometrů. Kombinovaný odolný tablet LUNA 3 společně s vylepšeným ovládáním zajistí pilotům dronů spolehlivé řízení UAV,“ prohlásil Tom Wang, generální ředitel RuggON pro Severní Ameriku.

Cenu odolného ovladače ale na výstavišti prozradit nechtěl. Podobně jako u dalších produktů totiž RuggON nabízí svou elektroniku výhradně na vyžádání, a to pouze po prověření všech uživatelů. Díky tomu by se nemělo stát, že tato armádní technika padne do nepovolaných rukou.

Extrémně odolným notebookům a tabletům nevadí voda ani prach

Hardware

Reklama

Související články

Co umějí extrémně odolné mobily

Moderní telefony nelákají pouze oslnivým displejem a špičkovým výkonem. Na trhu je celá řada modelů, jež sázejí na úplně jiné přednosti. Například vysokou...

Výběr článků

Načítám