Hlavní obsah

Brusel v září zřejmě zahájí vyšetřování dohody o spojení firem Nvidia a Arm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) pravděpodobně začátkem příštího měsíce zahájí oficiální antimonopolní vyšetřování dohody o převzetí britské technologické společnosti Arm jejím americkým rivalem Nvidia. Informoval o tom list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) už minulý týden uvedl, že dohoda vyvolává vážné obavy ohledně hospodářské soutěže.

Foto: archiv tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Nvidia podle FT už několik měsíců vede neformální rozhovory s evropskými regulátory. Vyšetřování by mělo začít, až Nvidia Evropskou komisi o svém plánu oficiálně informuje. To by se podle zdrojů mohlo stát v týdnu, který začne 6. září.

Společnost Nvidia dohodu o převzetí firmy Arm oznámila loni v září. Dohodnutá kupní cena se skládá z hotovosti a akcií Nvidie. V době uzavření dohody činila 40 miliard dolarů, mezitím se však v důsledku růstu ceny akcií Nvidie vyšplhala zhruba na 54 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč).

Převzetí společnosti ARM firmou Nvidia se komplikuje

Hardware

Oznámení dohody okamžitě vyvolalo obavy, zda si Arm pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Majitelem Arm je nyní japonská skupina SoftBank.

Nvidia se obavy snaží rozptýlit. "Transakce bude přínosem pro Arm, její licence, konkurenci a celé odvětví. Procházíme regulační procedurou a těšíme se na spolupráci s Evropskou komisí, v rámci které se budeme snažit vyřešit všechny pochybnosti, které by komise mohla mít," uvedla firma.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. Arm sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám