Hlavní obsah

Pozor na objednávky z Číny, padělají se už i procesory

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padělané oblečení známých značek patrně již nikoho nepřekvapí. V Číně se však nyní ve velkém začaly padělat i počítačové procesory. Podvodníci zneužívají toho, že společnost Intel se chystá uvést na pulty obchodů desátou generaci čipů Intel Core.

Foto: archív výrobce

Procesory od společnosti Intel desáté generace

Článek

Procesory řady Comet Lake, jak je desátá generace označována, si odbyly premiéru již před několika týdny. Jde o čipy z edic Core i9, Core i7, Core i5, Core i3 a samozřejmě i řady Pentium a Celeron. Některé modely se na pultech obchodů nicméně objeví už na přelomu května a června, další pak dorazí postupně ve vlnách s několikatýdenním odstupem.

A právě různé načasování dodávek jednotlivých modelů hraje do karet podvodníkům. Ti evidentně počítají s tím, že poptávka po novinkách bude stejně jako u minulých generací výrazně vyšší než nabídka.

Nejvýkonnější herní procesor se dovede sám přetaktovat, aby byl ještě rychlejší

Hardware

Už nyní se tak podle serveru HKEPC začaly na čínských trzích objevovat falešné procesory, které s těmi novými nemají prakticky vůbec nic společného. Vykutálení podvodníci si totiž všimli toho, že nové procesory mají velmi podobné rozměry a výřezy pro patici jako stařičké čipy Intel Core2Duo, které se v obchodech nabízely před více než deseti lety.

Nejčastěji se přitom tímto způsobem falšuje nejdražší a nejlepší čip z nabídky, tedy model Core i9-10900K. Na něm totiž podvodníci vydělají nejvíce. Cena tohoto špičkového čipu je 488 dolarů (12 250 Kč), zatímco stařičké Core 2 Duo se na bazarových portálech prodává za pár stokorun. Upravit IHS, aby popisky vypadaly jako u nového procesoru, už není nijak nákladný proces.

Uživatelé, kteří se budou snažit padělaný procesor zprovoznit, navíc riskují, že si zničí svoji základní desku. Čipy Core 2 Duo jsou totiž určeny pro úplně jinou patici než moderní procesory Comet Lake.

Foto: archív výrobce

Procesor Intel Core i9-10900K

Co umí procesor Core i9-10900K

Zmiňovaný model Core i9-10900K představuje to nejlepší z nové řady, nabízí deset jader a 20 vláken. Uživatelé mohou počítat se základním pracovním tempem 3,7 GHz, v režimu Boost pak 4,8 GHz.

Nechybí ani možnost automatického přetaktování, kdy díky novým technologiím Turbo Boost Max 3.0 a Thermal Velocity Boost dokáže novinka přetaktovat postupně jednotlivá jádra na 5,1 GHz, 5,2 GHz, a krátkodobě dokonce i na 5,3 GHz.

Nedílnou součástí tohoto čipu je také integrovaná grafická karta Intel Core UHD Graphics 630.

Přestože nejčastěji se padělal právě procesor Core i9-10900K, není vyloučeno, že stejný trik budou podvodníci zkoušet také s dalšími procesory této nové řady.

Reklama

Výběr článků

Načítám