Hlavní obsah

Hackeři USA provedli útočné operace na podporu Ukrajiny

Washington

Spojené státy provádějí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Operace armádních hackerů podle něj pokrývají „celou škálu” těchto aktivit včetně „ofenzivních”. Bílý dům odmítl, že by takovýto postup byl v rozporu s výroky prezidenta Joea Bidena o snaze vyhýbat se přímé konfrontaci s Ruskem.

„Provedli jsme sérii operací, napříč celou škálou. Ofenzivní, defenzivní..., informační operace,” řekl generál Paul Nakasone. Podle Sky News jde o první oficiální potvrzení toho, že USA se v návaznosti na vypuknutí války angažují v hackerských útocích na podporu napadené země. Ruský prezident Vladimir Putin před několika dny prohlásil, že jeho země čelí koordinované „kybernetické agresi” různých zemí.

Američtí činitelé i experti v posledních letech opakovaně připisují útoky na cíle v USA ruským hackerům, informace o reakcích Washingtonu na tyto události jsou ovšem velmi vzácné. Ani v případě aktivit na podporu Ukrajiny podrobnosti nejsou jasné, Nakasone pouze uvedl, že se odehrávaly pod dohledem civilních složek USA a na základě politiky vypracované na ministerstvu obrany.

Největší úlovek od začátku války. Hackeři ukradli data ruské finanční společnosti

Bezpečnost

„Mým úkolem je poskytnout ministrovi obrany a prezidentovi sadu možností, takže tohle také dělám,” řekl generál, aniž by zmíněné možnosti popsal.

Vyjádření přichází v době stupňující se vojenské pomoci Ukrajině ze strany Washingtonu. Prezident Biden v úterý oznámil, že v nové várce zbraní pro ukrajinskou armádu budou i raketové systémy HIMARS, které mohou přesně zasahovat cíle vzdálené až 80 kilometrů. Americká administrativa nicméně od počátku konfliktu ujišťuje, že se chce vyhnout přímému střetu s Rusy.

„Ne, není. My to tak nevidíme,” reagovala v úterý mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na otázku reportéra, zda provádění útočných kybernetických operací není v rozporu s opakovanými vyjádřeními ohledně role USA ve válce. „Odpověď zkrátka zní - ne,” pokračovala mluvčí, podle níž vláda bude pokračovat v podpoře ukrajinské obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám