Hlavní obsah

FLASH paměti by mohly klesnout na polovinu

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ceny operačních pamětí stoupají, opačným směrem se v poslední době vydaly ceny FLASH pamětí, díky čemuž si můžeme dopřát více paměti např. pro své digitální fotoaparáty a nejen je.

Foto: Jaroslav Blažek

Soutěž o pohár města Pilníkova - tým z Trutnova H. S. M.

Článek

A právě trend snižování cen FLASH pamětí by měl pokračovat i do budoucna. Přední výrobci těchto pamětí, kterými jsou firmy Samsung a Toshiba, jenž společně pokrývají asi 90 % trhu, totiž oznámily razantní snížení cen.

Firma Samsung dokonce očekává, že do října 2004 klesnou ceny vyráběných FLASH pamětí dokonce až o polovinu. Zatímco v současné době je průměrná cena FLASH čipu s kapacitou 64 MB asi 21,5 dolarů, v říjnu by měla klesnout na 9 dolarů. Pokud se předpovědi vyplní, za 128 megabajtů tak v závěru letošního roku zaplatíme méně než 600 korun, což už je velice příznivá cena.

V souvislosti s poklesem cen FLASH pamětí je možné očekávat nejen snížení cen paměťových karet pro digitální fotoaparáty a kapesní počítače, ale také zlevnění všech zařízení, které tyto paměti využívají. Sem patří např. paměťové klíčenky nebo MP3 přehrávače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám