Hlavní obsah

Firefox 10% tržní podíl nezíská, soudí analytici

Novinky, adr, Informationweek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních pět měsíců se podíl Firefoxu na trhu internetových prohlížečů zvýšil o pouhý procentní bod na zářiových 7,86%. Zdá se, že již není více uživatelů, kteří by chtěli Firefox, uvedla v polovině týdne analytická společnost WebSideStory.

Článek

Razantní nástup, který prohlížeč vykazoval v době od listopadu 2004, kdy co měsíc posílil o jedno procento, je dávno za námi, soudí tvůrci studie. Z dubnových 6,75 procent se Firefox vyšplhal na zářiových 7,85%.

"Věděli jsme, že existuje určité číslo uživatelů, kteří Firefox využijí, avšak neznali jsme přesně jeho hodnotu. Dnes se zdá, že jsme se k ní už téměř dostali," uvedl Geoff Johnston, analytik společnosti WebSideStory. 

Zástupci společnosti Mozilla Foundation, která stojí za vývojem Firefoxu, přitom doufali, že do konce roku 2005 prolomí prohlížeč magickou 10% hranici. "Vzhledem k současnému trendu se tomu tak nestane," pohřbil Johnston naděje Mozilly.

Internet Explorer Firefoxu odolává

K 23. září si aplikace Microsoft Internet Explorer držela stabilních 88,46% podílu na trhu s webovými prohlížeči, když oproti minulému měsíci oslabila z 88,86 procenta. Ze zhruba půl procentního poklesu IE však netěžil Fifefox, dodala WebSideStory.

Firefox parazituje na příbuzných programech, které využívají kód Mozilly - jedná se o prohlížeč Mozilla Suite a Netscape, Firefox se rovněž přiživil na Opeře a na browseru Safari společnosti Apple, komentoval situaci Johnston.

"Špatné zprávy nemám pro IE, ale pro ostatní prohlížeče. Lidé si rádi vybírají, ale vypadá to, že je těch výběrů až příliš," usoudil. V současnosti tak Opera bere zase tržní podíl Firefoxu, také kvůli tomu, že je nabízena zcela zdarma [celá zpráva].

Firefox má velice oddané uživatele

Ke konci roku uvedou jak Mozilla Foundatin tak Microsoft nové verze prohlížečů. Na trh se tak dostane betaverze IE 7 [celá zpráva] pro systém Windows XP , Mozilla vydá Firefox 1,5.       

Ani pak však WebSideStory neočekává žádné výrazné posuny týkající se tržních podílů obou firem na poli internetových prohlížečů. "I kdyby byl IE 7 opravdu skvělý, Firefox neztratí své uživatele. Jsou mu až zuřivě věrní," dodal Johnston.

Reklama

Související články

Internet Explorer 7.0: Detaily začínají unikat

První beta-verze prohlížeče Microsoft IE 7.0 není očekávána dříve než za pár měsíců. Informace ohledně bezpečnostních standardů, vzhledu a funkcí, které bude...

Microsoft: IE7 nebude pro Windows 2000

Prohlížeč Internet Explorer 7 nebude možno používat na systémech s Windows 2000. IE7 totiž vyžaduje platformu Windows XP s nainstalovaným balíkem Service Pack...

IE zvýšil tržní podíl na úkor Firefoxu

V červenci poklesla rozšířenost internetového prohlížeče Mozilla Firefox, naproti tomu se zvýšila četnost používání konkurenčního browseru Microsoft Internet...

Záplata od Microsoftu vyžaduje opravu

Microsoft odložil na neurčito uvedení zářiové záplaty, která se měla objevit v pravidelném měsíčním cyklu, tj. ve druhém úterý každého následujícího měsíce....

Výběr článků

Načítám