Hlavní obsah

Facebook zavede kvůli ebole nové tlačítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Facebook zavede pro své uživatele nové tlačítko, díky němuž budou moci pohodlně darovat peníze na boj s epidemií eboly v západní Africe. Vybrané finanční prostředky prý poputují na konta Mezinárodního červeného kříže a půlměsíce a organizací Save the Children a Medical Corps.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Výzvu k darům na pomoc Libérii, Sieře Leone a Guineji, tedy třem nejpostiženějším státům Afriky, zveřejní Facebook na účtech svých uživatelů. Peníze budou pak moci posílat prostřednictvím služby PayPal nebo prostřednictvím kreditní karty.

Zakladatel společnosti Mark Zuckerberg nazval epidemii eboly "jednou z největších zdravotnických krizí na světě". Někteří zaměstnanci jeho firmy prý už pomáhají přímo v zasažené oblasti. Údajně tam budují mobilní komunikační sítě, díky nimž by měli být humanitární pracovníci schopni si rychleji vyměňovat informace.

Sám Zuckerberg se svou ženou Priscillou prý už daroval na konto pomoci v boji proti ebole 25 miliónů dolarů (asi 557,5 miliónu Kč). Údaj prý zveřejnil jako odpověď na kritiku, že dárcovské tlačítko je jen marketingovým tahem a sám Facebook nic nepřispívá.

Podle zpřesněných čísel Světové zdravotnické organizace (WHO) z tohoto týdne se v západní Africe nakazilo virem eboly způsobujícím krvácivou horečku více než 13 000 lidí, 4818 jich nemoci podlehlo. Kromě Libérie, Sierry Leone a Guineje se nemoc dostala už také do Mali. Nigérie a Senegal se podle nedávného prohlášení WHO eboly zbavily.

Piráti zneužívají strachu z eboly

Na epidemii eboly se zaměřují také počítačoví piráti. V posledních týdnech se objevují stále častěji podvodné stránky, které přinášejí nové informace o šíření a léčbě eboly. Místo exkluzivních videí, fotek a textů však lidé většinou narazí na zákeřné trojské koně a viry.

Na stránky se snaží zpravidla upozornit prostřednictvím nevyžádané pošty. Falešné weby jim často neslouží pouze k šíření virů, snaží se tak z lidí vylákat také citlivé informace.

„Phishingové e-maily mohou obsahovat odkazy, které vedou uživatele na stránky sbírající osobní informace, jako jsou přihlašovací údaje, nebo obsahují nebezpečné přílohy,“ uvedl Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Obezřetní by lidé měli být také na sociálních sítích, kde se odkazy na podvodné stránky šíří stejně rychle jako v případě spamu. Počítačoví piráti navíc používají zkracovače webových adres, aby nebylo na první pohled poznat, že se jedná o falešný web.

Reklama

Výběr článků

Načítám