Hlavní obsah

Evropská komise prošetřuje Samsung kvůli poskytování patentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise zahájila vyšetřování jihokorejské společnosti Samsung Electronics, které má zjistit, zda firma protiprávně nebrání konkurenci při využívání důležitých patentů pro mobilní přístroje, a nenarušuje tak hospodářskou soutěž na evropském trhu mobilních přístrojů. Vyšetřování přichází v době, kdy je Samsung ve sporu s konkurenční americkou firmou Apple kvůli tabletům a chytrým telefonům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

EK podezřívá Samsung, že neposkytuje dalším společnostem řádné napojení na své patenty na standardizované technologie pro mobilní přístroje, přestože se k tomu zavázal v roce 1998. Samsung podle komise loni sám zahájil několik právních sporů vůči jiným výrobcům mobilních přístrojů v několika státech Evropské unie, kde je obvinil z porušování patentových práv.

Řeč je například o žalobě na společnost Apple, podle níž firma s logem nakousnutého jablka zneužívá patentové nároky Samsungu na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i obou generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

V roce 1998, kdy byl v Evropě spuštěn provoz mobilní technologie třetí generace umožňující rychlé prohlížení internetu, Samsung slíbil poskytnout licence na své patenty nezbytné pro zavedení nového mobilního standardu všem za spravedlivých, odpovídajících a nediskriminačních podmínek, připomněla EK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám