Hlavní obsah

Evropská komise chce prošetřit plán Amazonu převzít firmu iRobot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) má v úmyslu prošetřit plán americké společnosti Amazon převzít za 1,7 miliardy dolarů (37,6 miliardy Kč) firmu iRobot, která je výrobcem vysavače Roomba. Informoval o tom ve středu list Financial Times (FT). Odvolává se přitom na zdroje, podle nichž unijní exekutiva poslala Amazonu ohledně chystané transakce podrobný dotazník.

Foto: iRobot

Ilustrační foto

Článek

Návrhem transakce se zabývá také americká Federální obchodní komise (FTC). Zajímá ji, zda by si pak internetový prodejce Amazon nezvýšil tržní sílu v segmentu domácích spotřebičů. EK si jí všímá spíše z obav ohledně ochrany soukromí. Vysavač Roomba je totiž kromě uklízení schopen také zaznamenávat údaje o prostoru v domácnosti.

Otázky EK se podle zdrojů týkají hlavně toho, jak přístroj funguje a pořizuje snímky. Na internet totiž už dříve unikly snímky pořízené vývojovou verzí vysavače. Společnost iRobot věc prošetřuje a pozastavila spolupráci s dodavatelem, který data zpracovává.

„Zástupci EU se snaží zjistit, jak je tato dohoda pro Amazon důležitá. Zajímá ji, jak firma může akvizici využít k propojení dat, která už shromažďuje pomocí (hlasové asistenční) služby Alexa, a získat tím konkurenční výhodu,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Americká obchodní komise připravuje antimonopolní žalobu na Amazon

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Amazon zruší 18 000 pracovních míst

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 000 pracovních míst. Uvedl to generální ředitel společnosti Andy Jassy ve zprávě pro zaměstnance....

Amazon dostal ve Francii pokutu 80,3 milionu

Americký internetový prodejce Amazon dostal ve Francii pokutu 3,3 milionu eur (80,3 milionu Kč) za to, že ve stanovené lhůtě neupravil smluvní ustanovení...

Výběr článků

Načítám