Hlavní obsah

Důvěřivci přišli o 287 milionů Kč. McAfee čelí obvinění z kryptoměnových podvodů

New York

John McAfee, který je celosvětově vnímán jako jeden z největších průkopníků v oblasti antivirových programů, má opět oplétačky se zákonem. Ve Spojených státech byl obviněn z kryptoměnových podvodů. Úřady tvrdí, že John McAfee a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů (287 milionů Kč), napsala agentura AP.

Foto: Joe Skipper, Reuters

John McAfee na archivním snímku z roku 2012

Článek

Kromě McAfeeho byl obviněn také Jimmy Gale Watson. Podle prokuratury v letech 2017 a 2018 zneužili zájmu investorů o trh s kryptoměnami, aby vydělali miliony dolarů pomocí "lží a podvodů".

Obvinění údajně nakupovali levné kryptoměny, které pak pomocí falešných a zavádějících informací doporučovali lidem sledujícím McAfeeho twitterový účet, aby uměle zvýšili jejich cenu a následně vydělali na jejich prodeji. Propagovali rovněž nabídky nových kryptoměn, aniž přiznali, že za to dostávají peníze.

Pětasedmdesátiletý McAfee je nyní zadržován ve Španělsku poté, co ho americké ministerstvo spravedlnosti již dříve obvinilo z daňových úniků. Čtyřicetiletý Watson byl ve čtvrtek zadržen v Texasu.

Tvůrce antiviru McAfee skončil v poutech. Španělé ho zatkli kvůli daňovým únikům

Internet a PC

Obvinění z vraždy a neoprávněná přeprava zbraní

V Evropě nezakotvil McAfee náhodou. Oplétačky se zákonem totiž nemá poprvé, policie v Belize jej v roce 2012 obvinila z vraždy. Obětí měl být tamní stavitel Gregory Faull, který byl zastřelen ve svém sídle v San Pedro na ostrově Ambergris Caye.

McAfee měl mít s Faullem dlouhodobé neshody. Ty vyvrcholily právě v roce 2012, kdy měl průkopník počítačových antivirů Faullovi vyhrožovat s pistolí v ruce, a dokonce i jednou vystřelit. Z Belize McAfee prchl a již se nevrátil.

V polovině roku 2019 byl zadržen v Dominikánské republice na své jachtě kvůli neoprávněné přepravě zbraní.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů nemá již nic společného.

Reklama

Související témata:

Související články

McAfee utekl do Guatemaly, kde ho zatkli

Guatemalská policie zadržela ve středu amerického průkopníka antivirových programů pro počítače Johna McAfeeho za to, že nelegálně vstoupil do země....

Výběr článků

Načítám