Hlavní obsah

Tvůrce antiviru McAfee skončil v poutech. Španělé ho zatkli kvůli daňovým únikům

Novinky, Lenka Zoulová

John McAfee, který je celosvětově vnímán jako jeden z největších průkopníků v oblasti antivirových programů, má opět oplétačky se zákonem. Španělští policisté jej zatkli v pondělí kvůli tomu, že v letech 2014 až 2018 údajně úmyslně nepodal v USA daňové přiznání. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Foto: Reuters

John McAfee na archivním snímku z roku 2012

Článek

Pětasedmdesátiletý technologický průkopník měl vydělávat vždy více než 22 milionu dolarů ročně, tedy více než půl miliardy korun. Na daních ale v letech 2014 až 2018 neodvedl ani korunu.

McAfee byl zadržen na barcelonském letišti, když se s britským pasem snažil odcestovat do Istanbulu. Následně byl převezen do Madridu, kde bude čekat na vydání do USA.

Slavný anglický rodák, který však velkou část života působil v Americe, si měl vydělat miliony dolarů především různými konzultacemi, přednáškami, prodeji práv na svůj životní příběh, ale například také obchody a propagací kryptoměn.

Internetový průkopník McAfee se chce vrátit do USA

Bezpečnost

Obvinění z podvodu čelí tvůrce antivirového programu McAfee i kvůli tomu, že nákupy luxusních věcí záměrně nechal fakturovat na někoho jiného, i když je platil on sám. Takto si pořídil například jachty, automobil či nemovitost. Podle vyšetřovatelů je tedy snaha neodvádět daně zřejmá.

Pokud bude McAfee usvědčen ze všech obvinění, hrozí mu až 30 let vězení.

Komise pro cenné papíry také usiluje o soudní zákaz, aby anglický rodák nemohl působit jako manažer či přímo řešitel jakékoliv společnosti obchodující na burze.

Obvinění z vraždy a neoprávněná přeprava zbraní

V Evropě nezakotvil McAfee náhodou. Oplétačky se zákonem totiž nemá poprvé, policie v Belize jej v roce 2012 obvinila z vraždy. Obětí měl být tamní stavitel Gregory Faull, který byl zastřelen ve svém sídle v San Pedro na ostrově Ambergris Caye.

McAfee měl mít s Faullem dlouhodobé neshody. Ty vyvrcholily právě v roce 2012, kdy měl průkopník počítačových antivirů Faullovi vyhrožovat s pistolí v ruce, a dokonce i jednou vystřelit. Z Belize McAfee prchl a již se nevrátil.

V polovině roku 2019 byl zadržen v Dominikánské republice na své jachtě kvůli neoprávněné přepravě zbraní.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů nemá již nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám