Hlavní obsah

Disney+ jde proti Applu a Netflixu. Startuje ale s hendikepem

Londýn

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney v úterý v Británii, Irsku, Německu, Itálii, Španělsku, Rakousku a Švýcarsku spustila novou streamovací televizní službu Disney+. Jde o přímého konkurenta pro Apple TV+ či Netflix. Kvůli pandemii způsobené koronavirem, která způsobila vysoké zatížení internetu, ale o dva týdny posunula start služby ve Francii. Zpočátku budou také její služby v Evropě k dispozici v horší kvalitě.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Disney reaguje na žádost Evropské unie, aby poskytovatelé streamovacích služeb zajistili bezproblémové fungování širokopásmové infrastruktury v době, kdy desítky milionů lidí zůstávají doma a mnozí z domova pracují. Firma tak sníží na všech trzích celkové využití šířky pásma nejméně o 25 procent.

Ke stejným krokům se již v minulém týdnu odhodlaly internetové služby Netflix a YouTube, které patří v Evropě mezi hlavní poskytovatele videoobsahu v rozlišení 4K. Právě tyto streamovací služby jsou nejčastěji označovány za hlavní viníky přetížených sítí. Právě proto se na ně představitelé Evropské unie obrátili, aby rozlišení – a tedy logicky i kvalitu – videí snížili.

Facebook a Instagram následuje Netflix, sníží kvalitu videí

Internet a PC

YouTube této žádosti vyhověl. Na území Evropy tak na 30 dní sníží defaultní rozlišení videí na 480p. Přestože to zástupci portálu ještě nepotvrdili, na vyšší rozlišení si ale budou moci lidé v případě potřeby přepnout sami. Vysoké rozlišení 4K již ale patrně k dispozici nebude.

Prakticky k totožnému kroku se odhodlal také Netflix. Ten nabízí rozlišení Full HD (1080p) a 4K. Na přání EU však byla komprese a další parametry upraveny tak, že se datový tok sníží o 25 %. Výsledkem bude tedy jednoznačně horší obrazová kvalita. Otazník visí nad tím, zda bude Netflix lidem nižší kvalitu nějak kompenzovat, neboť například za vysílání ve 4K platí uživatelé více.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka různých rozlišení obrazu.

Ve Francii až v dubnu

Ve Francii společnost Disney odložila nabídku služby Disney+ na žádost francouzské vlády. Nový termín byl stanoven na 7. dubna, uvedla agentura Reuters.

V nabídce Disney+ jsou filmy a seriály společnosti, ale také dokumenty National Geographic. Firma do budoucna plánuje investovat do výroby původních děl v Evropě.

Služba Disney+ měla 12. listopadu loňského roku premiéru ve Spojených státech. Letos v létě by měla být spuštěna na dalších západoevropských trzích, včetně Belgie, Skandinávie a Portugalska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám