Hlavní obsah

Digitální vysílání nabídne nové televizní stanice, rozbíhá se ale pomalu

Přibližně za dva a půl roku by na většině území ČR mělo skončit pozemní analogové vysílání televize. Podmínkou ovšem je, aby vstoupil v život plán přechodu na digitální vysílání (DVB-T), který nedávno schválila vláda. Budoucnost záleží na přístupu velkých hráčů na televizním trhu, tedy Novy, Primy a České televize.

Článek

Bez jejich spolupráce totiž v éteru nebude dost místa pro nové vysílatele. V současnosti má nárok na digitální licenci šest televizí, které před dvěma roky zvítězily v později soudem zrušeném výběrovém řízení. Na začátku června tak má začít vysílání zpravodajské televize Z1, jež získala v dubnu od vysílací rady příslušné povolení.

Kompenzační licenci dostala už v únoru také TV Barrandov, která plánuje začátek vysílání na konec léta. Už šestým rokem, zatím hlavně v kabelových sítích a ze satelitu, pak vysílá další z televizí, hudební Óčko. Ta však, stejně jako tři další televize, které mají na kompenzační licence ze zákona nárok (regionální RTA, na mladé zaměřená TV Pohoda a Febio TV Fera Feniče), zatím vysílací radu o povolení k vysílání ani nepožádaly.

Neméně důležité je i postupné vypínání analogových vysílačů, bez kterého by v éteru nebylo pro nové televize dost volných frekvencí. Analogová forma vysílání by v ČR měla skončit 11. listopadu 2001 - s výjimkou Zlínska a Jesenicka, kde se termín z technických důvodů odsune o sedm měsíců.

V roce 2012 budeme mít digitální vysílání všichni

Rok 2012 přitom jako nejzazší termín pro dokončení přechodu na analogové vysílání doporučila členským zemím EU i Evropská komise. Ještě dříve, než bude stará forma vysílání v jednotlivých regionech úplně vypnuta, přijdou ale někteří diváci o možnost tradičního příjmu programu ČT2.

Podle České televize přijde do konce letošního roku o analogový signál programu, který nabízí pořady pro náročné diváky či sportovní přenosy, až čtvrtina obyvatel ČR. Vypínání analogové ČT2 je nutné pro rozšiřování sítě vysílačů, přes které se bude šířit DVB-T. Příští rok pak bude bez analogové ČT2 30 procent až polovina obyvatel.

Digitální pozemní televizní vysílání, většinou společně s analogovou formou, dnes může přijímat asi polovina obyvatel ČR. Signál pokrývá Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí, Domažlicko a oblast kolem Ústí nad Labem. Na začátku června se digitální TV vysílání rozšíří ještě do Plzně.

Přes pět let trvalo, než se z pokusů stalo digitální vysílání

Zatím jedinou oblastí, která v ČR úplně přešla na digitální vysílání, bylo koncem loňského srpna Domažlicko. Televize Nova se však i tam kvůli nejasnostem kolem licence a stížnostem diváků na kvalitu dočasně vrátila k analogovému vysílání. Co to je digitální pozemní vysílání mohli v ČR poprvé na vlastní oči vyzkoušet lidé v Praze, kde v květnu 2000 začala experimentální fáze projektu.

Přes pět let trvalo, než se z pokusu stalo oficiální řádné vysílání - první přišlo v říjnu 2005 na řadu opět hlavní město. Ani po téměř třech letech od startu "digitálu" ale není jasné, kolik programů si nakonec budou moci diváci naladit. Je skoro jisté, že to budou tradiční dva programy ČT doplněné o její sportovní a zpravodajský kanál. Kompenzační licence by měly za uvolnění frekvencí dostat i televize Nova a Prima.

Místo čtyř programů budeme přijímat až 30 stanic

Po úplném vypnutí analogové televize ale bude počet kanálů omezen už jen tím, kolik míst nabídnou operátoři sítí. Licence se totiž již nebudou udělovat zájemcům ve výběrovém řízení, ale trh se otevře každému, kdo o licenci požádá - podobně, jako to platí už dnes u kabelového a satelitního vysílání.

Právě široká nabídka programů přístupná jen za pomoci antény a set-top-boxu (zařízení, jež převádí digitální signál do analogového, které si musí pořídit většina majitelů televizorů) je jednou z hlavních výhod digitálního vysílání. Diváci budou moci namísto dnešních čtyř celoplošných programů přijímat až 30 stanic, často zmiňovaná vyšší kvalita obrazu ale neplatí vždy.

Na obrazovce se sice nevyskytují takzvaní duchové, na druhou stranu ale rychlejší scény v kombinaci s horším set-top-boxem mohou vést ke "kostičkování" či "zamrzání" obrazu.

Reklama

Související témata:

Související články

LG: LCD a modrozubé vypalovačky roku 2008

LG Electronics ukázal na výstavě CES několik výrobků, s nimiž letos vstoupí na trh. Nechybí mezi nimi LCD monitory a série Blu-ray vypalovaček, které čtou...

Cenový servis: Paměti výrazně zdražily

Paměti po slevové vlně z konce uplynulého roku otočily trend a zdražují. Cenová stagnace či drobné zdražení se týká i počítačů a notebooků či grafických karet...

Ve fabrice Lite-On pro výrobu LCD hořelo

Výroba v jihočínské továrně producenta počítačových komponent a periferií Lite-On byla narušena rozsáhlým požárem. Uvedl to deník Digitimes.com s odvoláním...

Výběr článků

Načítám