Hlavní obsah

Digitální měna Facebooku se kvůli regulátorům změní

Ženeva/Londýn

Americká internetová společnost Facebook a její partneři představili výrazné úpravy svého projektu digitální měny zvané libra. Snaží se tak pro tento projekt zajistit souhlas regulačních orgánů, píše server televize CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook ohlásil plán vytvoření nové digitální měny loni v červnu. Původně mělo jít o globální měnu vázanou na koš různých státních měn a dluhopisů. Nyní však projekt počítá s různými verzemi vázanými na jednotlivé státní měny, například dolar či euro. Přichází i s dalšími opatřeními, která mají posílit bezpečnost nové měny a omezit možnost jejího zneužití k nezákonným aktivitám.

Původní plány Facebooku vyvolaly mezi regulátory, centrálními bankéři a politiky obavy, že nová digitální měna by mohla destabilizovat měnovou politiku, usnadnit praní špinavých peněz a narušit ochranu soukromí. Některé země, včetně Německa a Francie, daly najevo, že se budou snažit tuto měnu zablokovat.

Vodafone zařadil zpátečku, stahuje se z projektu kryptoměny Facebooku

Internet a PC

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině loňského června. Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám