Hlavní obsah

Dell: Chceme Mac OS X instalovat do osobních počítačů

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvanou "Duši počítače Mac", tedy systém Mac OS X, by ráda instalovala do svých osobních počítačů společnost Dell, která patří mezi jejich největší výrobce. Michael Dell, předseda společnosti, čeká jen na to, zda Apple uvolní Mac OS X jako samostatný produkt.

Článek

"Jestliže se Apple rozhodne poskytnout systém Mac OS X také ostatním, pak jej velmi rádi nabídneme našim zákazníkům," cituje e-mail Michaela Della internetová stránka Fortune.

Ve chvíli, kdy Apple oznámil opuštění platformy IBM Power PC a přestoupil k čipům společnosti Intel [celá zpráva], se mnoho jejích zastánců a obdivovatelů, ale také uživatelů osobních počítačů začalo zcela vážně zabývat myšlenkou, zda Apple neuvede také svůj OS jako krabicovou verzi po vzoru Microsoftu a jeho Windows.

Anketa
Myslíte si, že Apple vydá systém Mac OS X jako krabicovou verzi, kdy bude přesně specifikovat, s čím je a s čím není kompatibilní? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Proti však hovoří zejména ta skutečnost, že by Apple rázem ztratil stoprocentní možnost kontroly, kterou dnes má nad hardwarovým a softwarovým prostředím, jež tvoří celý počítačový systém Mac. Díky tomu také počítače Apple nabízejí bezchybnou funkčnost a příkladnou stabilitu.

Z tohoto důvodu je možno očekávat, že by krabicová verze Mac OS X nemusela být uživateli dobře přijata, protože by zpočátku velice pravděpodobně nenabídla tolik potřebnou kompatibilitu s programovým a hardwarovým vybavením počítačů, jako dnes umí platforma Windows.

Z diskuzí na Novinkách

  • "Rychlost počítačů Mac je způsobena OS, pečlivým výběrem a doporučením jistého okruhu značek periférií, pamětí a přídavných karet ," uvedl účastník internetové diskuze.
  • "Pokud ovšem za výhodami Apple stojí hlavně operační systém, tak si přechodem na x86 zasadí slušnou ránu; poněvadž tím pádem půjde ten OS snadno přenést na PC... a nakonec celý ten počítač půjde snadno emulovat na PC. S tím rozdílem že oproti Apple je PC daleko daleko levnější, anebo naopak za stejnou cenu jako Apple se dá koupit daleko výkonnější PC," zaznělo další stanovisko.
  • "Jestliže Apple uvolní krabicovou verzi systému Mac OS X, která bude pracovat se vším možným počítačovým harampádím jako dnes funguje Windows, pak si budeme moci mezi sebou porovnat stabilitu a funkčnost starého a nového Applu," dodal rozhořčeně další.
Související témata:

Související články

Apple jedná s Intelem o dodávkách čipů

Počítačový výrobce Apple Computer jedná se společností Intel, zda by ve svých počítačích Macintosh mohl využít jeho čipy. Uvedli to dva manažeři z odvětví...

Apple se zbavuje IBM, přechází k Intelu

Apple Computer plánuje v pondělí oznámit konec spolupráce s IBM, uvedl internetový server CNET. Potvrdily se tak neoficiální zprávy, podle kterých již dříve...

Výběr článků

Načítám