Hlavní obsah

Apple jedná s Intelem o dodávkách čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový výrobce Apple Computer jedná se společností Intel, zda by ve svých počítačích Macintosh mohl využít jeho čipy. Uvedli to dva manažeři z odvětví informovaní o jednáních mezi podniky.

Článek

Současným dodavatelem čipů pro Apple je IBM. Očekává se, že Apple na čipy od Intelu kývne.

Jednání by ale mohla ještě zkrachovat právě kvůli IBM. Mluvčí Intelu se k tomu odmítl vyjádřit a tisková mluvčí počítačové firmy označila zprávu za spekulaci.

"Myslím, že je to otázka času," uvedl Richard Doherty, ředitel průzkumu a technologický konzultant v agentuře Envisioneering. "IBM možná nedodávala tolik procesorů a tak rychle, jak Apple chtěla," dodal.

Pokud by Apple přistoupila na procesory od Intelu, její budoucí počítače Macintosh by se cenou a výkonem přiblížily konkurenci, například Dellu. Ceny od Apple by lépe konkurovaly, kdyby podnik dostal od Intelu marketingové dotace jako jiní výrobci.

Pro Intel by byla dohoda s Apple prestižní záležitostí, protože je Apple v odvětví technologií jedním z nejvlivnějších tvůrců trendů. Výrobce procesorů by se tak navíc dostal na trh populárního hudebního přehrávače iPod.

Akcie Apple dopoledne posílily o 3,4 procenta na 38,83 dolaru, Intel ale klesl o šest centů na 26,29 dolaru.

Apple má sice malý podíl na trhu, jeho přechodem k Intelu by se ale podstatně změnily dávné aliance a rivalita v počítačovém odvětví. Apple dlouho odmítal čipy od Intelu i jeho rivala AMD, i když pohánějí téměř všechny osobní počítače, napsala agentura Reuters s odvoláním na list Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám