Hlavní obsah

Další kolo propouštění je na spadnutí. Meta dá vale tisícům zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

V pořadí již druhé kolo propouštění během posledních čtyř měsíců chystá americká společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, ale také za komunikační aplikací WhatsApp. Upozornila na to v úterý agentura Bloomberg s tím, že podnik by mohl začít snižovat stavy ještě v tomto týdnu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo společnosti Meta

Článek

O plánovaném propouštění informoval již na konci února list The Washington Post. Ten se tehdy odvolával na tvrzení zaměstnanců společnosti Meta, kteří plány na restrukturalizaci prozradili pod podmínkou anonymity.

Agentura Bloomberg nyní s odvoláním na vlastní zdroj tuto zprávu potvrzuje, navíc přišla s novou informací, že Meta by měla zaměstnance o ukončení pracovního poměru informovat ještě v tomto týdnu.

Mateřská společnost Facebooku, Instagramu i WhatsAppu zatím ale tyto informace nijak nekomentovala.

11 000 lidí byl jen začátek. Instagram a Facebook budou propouštět dál

Internet a PC

List The Washington Post již dříve uvedl, že kromě propouštění společnost plánuje také snižovat počty lidí v jednotlivých týmech, důsledkem čehož bude přesunutí některých vedoucích pracovníků na nižší pozice bez přímých podřízených.

K masivnímu propouštění přitom americká společnost Meta Platforms přistoupila již loni na podzim. Tehdy padáka dostalo 11 000 lidí, což představovalo zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti. Podle zahraničních médií šlo o první hromadné propouštění v 18leté historii podniku.

Technologičtí giganti masivně propouštějí

Masivně propouštět se rozhodly v uplynulých týdnech a měsících i další technologické podniky. Důvod uvádějí prakticky vždy stejný – zhoršené hospodářské vyhlídky.

Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

V lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3900 lidí.

Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Ekonomika

Reklama

Související články

Twitter pod Muskovým vedením dál propouští

Sociální síť Twitter minulý týden v sobotu propustila nejméně 50 zaměstnanců. Uvedl to server zaměřený na technologické zpravodajství The Information...

Výběr článků

Načítám