Hlavní obsah

Čtyři největší průšvihy roku 2016, které vyděsily počítačový svět

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých 12 měsících se na pultech obchodů objevila celá řada zajímavých počítačových novinek. Zákazníci se mohli těšit ze špičkových smartphonů i dronů. Některé novinky se však vysloveně nepovedly, což vyděsilo prakticky celý svět. Stejně tak vrásky na čele uživatelů dělaly nejrůznější bezpečnostní průšvihy.

Foto: koláž Novinky.cz

Nebezpečné drony, chytré telefony i počítačové systémy, takový byl rok 2016.

Článek

Patrně největší průšvih letošního roku, alespoň co se světa počítačů a výpočetní techniky týče, měla společnost Samsung, respektive její chytrý telefon Galaxy Note 7.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

Sedmičku uvedla firma do prodeje na přelomu srpna a září, jen nedlouho poté však musely být kvůli vadným bateriím prodeje ukončeny. Zpočátku října byly znovu obnoveny, ale výsledek byl stejný – baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovořili přímo o explozích.

Podle výzkumníků ze společnosti Instrumental za výbuchy nemohly samotné baterie, ale jejich agresivní design a málo prostoru v samotném telefonu. [celá zpráva]

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 vrácení peněz nebo aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Takto dopadl vůz po požáru, který údajně způsobil chytrý telefon.

Dron, který neumí létat

Perné chvilky si patrně v letošním roce prožili také páni inženýři ze společnosti GoPro. Kauza týkající se bezpilotního letounu Karma totiž ukázala, jak mohou být drony v oblacích nebezpečné.

Zástupci společnosti GoPro přiznali, že jejich nový bezpilotní letoun má vážnou výrobní vadu týkající se napájení. Kvůli ní může dron během letu ztratit výkon a havarovat. Kdyby byl v místě dopadu člověk, následky by mohly být fatální.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron GoPro KarmaVideo: archív výrobce

Kvůli tomu se výrobce rozhodl prodej modelu Karma prozatím ukončit a všech 2500 prodaných modelů svolat do servisu. Chyba se prý týká jen některých bezpilotních letounů, ale pro jistotu budou zkontrolovány všechny. Podnik přitom nebude lidem drony opravovat, ale rovnou jim za ně vrátí pořizovací náklady.

Karma se zatím prodávala pouze v zahraničí, v prodeji byla pouhých 16 dní. Například v tuzemsku ji ale některé obchody dovážely na vlastní pěst. Nebezpečné drony od GoPro tak mohly létat klidně i v Česku.

Video zachycuje nekontrolovaný pád dronu GoPro Karma.

Největší kybernetický útok

Po přečtení výše uvedených řádku se chce skoro napsat, že v bezpečí byli pouze uživatelé, kteří si v uplynulých 12 měsících nic nekoupili. Ale to není tak úplně pravda – průšvihy se letos týkaly například i různých internetových služeb.

Své o tom ví internetový gigant Yahoo. Společnost totiž byla nucena v prosinci informovat veřejnost o vůbec největším kybernetickém útoku v historii webu. Ze serverů firmy unikla miliarda přihlašovacích údajů. Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

A aby toho nebylo málo, už v září Yahoo oznámilo, že v roce 2014 byla z jeho serverů zcizena data z 500 miliónů účtů. Viník nebyl ani v jednom případě zjištěn. [celá zpráva]

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Logo společnosti Yahoo! před budovou ústředí v Sunnyvale v Kalifornii.

Éra vyděračských virů

I čtvrtý největší průšvih letošního roku se týká počítačové bezpečnosti – konkrétně vyděračských virů. Ty se začaly šířit internetem jako lavina a podle nejstřízlivějších odhadů zasáhly milióny lidí po celém světě. Řadu z nich připravily zcela o data.

Právě vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, ukázaly, že je kybernetické podsvětí vždycky o krok vepředu před bezpečnostními experty. Ti si dlouho nevěděli s těmito nezvanými návštěvníky rady, a když se jim už podařilo na některého vyzrát, vzápětí se objevil nějaký nový.

Útoky vyděračských virů jsou vždy na chlup stejné. Nejprve tito záškodníci zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ani po zaplacení se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

V případě vyděračských virů se nicméně blýská na lepší časy. Bezpečnostní experti totiž vyvinuli nový nástroj, který dokáže odhalit útok ransomwaru v podstatě ještě dříve, než začne.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám