Hlavní obsah

Za výbuchy mobilů od Samsungu může agresivní design

Novinky, chm, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavé rozuzlení má kauza týkající se nebezpečného smartphonu Samsung Galaxy Note 7. Výzkumníci ze společnosti Instrumental totiž zjistili, že za přehříváním baterie a následnými explozemi je s největší pravděpodobností agresivní design přístroje. Ten údajně výrazně zvyšoval riziko závady baterie.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Samsung stáhl model Galaxy Note 7 z pultů obchodů prakticky okamžitě poté, co se začal prodávat. Tehdy tvrdil, že za problémy mohou vadné bateriové akumulátory.

Podle analýzy společnosti Instrumental se problém skutečně týkal baterie, ale spíš než samotných článků šlo o jejich uložení. Jihokorejský elektronický gigant totiž vsadil u modelu Note 7 na velmi agresivní design v podobě hodně tenké konstrukce, do které vtěsnal příliš mnoho komponent.

Samotný akumulátor tak kolem sebe neměl prakticky žádný prostor, což podle studie představovalo hlavní nebezpečí. Okolo horního okraje baterie zbylo pouze 0,1 mm, z boků a ze spodní strany pak 0,3 mm.

Foto: archív výrobce

Samsung Note 7

Nevhodně navržené baterie

O tom, že se výrobce snažil v sedmičce opravdu prostorem šetřit, svědčí také zpracování samotného akumulátoru. Samsung se snažil dosáhnout co nejmenších rozměrů při zachování co nejvyšší výdrže.

Kladný a záporný náboj tak dělily jen dvě tenké polymerové vrstvy pokryté elektrolyty. Přitom v případě zkratu bylo možné očekávat přehřívání a v krajním případě i explozi. A právě to se také v praxi u modelu Note 7 stávalo.

Nedostatek prostoru pro akumulátor způsobil, že vrcholný model Samsungu nespasily ani úplně nové baterie. Přístroje se opět přehřívaly a jihokorejský elektronický gigant byl nucen je opět stáhnout z pultů obchodů.

Fotografie modelu Galaxy Note 7 po výbuchu baterie zveřejněné na Twitteru. 

Operátorům došla trpělivost

Přinejmenším tisíce lidí zatím nevyužily nabídky společnosti Samsung na vrácení problémového chytrého telefonu Galaxy Note 7. To představuje velký problém, neboť vadné smartphony, které se mohou přehřívat, a dokonce i začít hořet, jsou dál v oběhu.

A právě možná rizika děsí i některé zahraniční operátory, kteří se rozhodli Note sedmičku prostě odstřihnout od mobilní sítě. Pro tento postup se odhodlala například aliance operátorů na Novém Zélandu. Přístrojům Galaxy Note 7 jednoduše na dálku zamezí přístup do mobilních sítí.

Takto dopadl vůz po požáru, který údajně způsobil chytrý telefon.

Po Novém Zélandu bude blokovat Galaxy Note 7 také Austrálie. Další státy by se měly postupně přidávat. Po odstřižení od sítě nebude možné volat, odesílat a přijímat SMS zprávy nebo přistupovat na mobilní internet. Fungovat bude pouze připojení přes wi-fi.

Tuzemští uživatelé mohou přístroj vrátit, detaily se dozvědí na bezplatné telefonní lince 800 726 786. Samsung jim nabídne místo vadného Notu 7 aktuální vlajkovou loď, tedy buď Galaxy S7, nebo Galaxy S7 Edge. Nárok mají i na vrácení peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám