Hlavní obsah

Co umí vaše PC 06/2004 - Zřiďte si zdarma svůj elektronický podpis!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky internetu, jsme si stále blíže a geografická vzdálenost se stává zanedbatelná. Vývoj jde rychle kupředu a lidé si začínají zasílat stále více důvěrnější data, která by měla po úspěšném přenosu skončit pouze v rukou příjemce. S rychlým vývojem se ale také zvětšují bezpečnostní rizika. Potlačovat je můžeme například elektronickým podpisem...

Foto: Archiv VZS ČČK

Závod "Beach flags", snímek z ME v Italském Riccione

Článek

Existují dvě možnosti

První možností je, že za digitální podpis zaplatíte a pak můžete využít služeb například První certifikační autority. Ovšem i ta nabízí na 14 dní testovací podpis zdarma.

Druhou možností je, že za digitální podpis platit nechcete. V tomto, asi daleko reálnějším řešení, musíte navštívit webové stránky certifikační autority Thawte, na adrese http://www.thawte.com. Neděste se toho, že je vše v anglickém jazyce. Tato certifikační autorita poskytuje certifikáty celému světu (až na nějaké výjimky). V průběhu registrace se část webových stránek přizpůsobí podle jazyka nastaveného ve vašem internetovém prohlížeči. Po zobrazení hlavní stránky klikněte v horní části, v kategorii products, na email certificate. Zobrazí se vám informace o tomto druhu certifikátu, přičemž v levém menu je i odkaz JOIN, na který klikněte. V tomto okamžiku se dostáváte do zabezpečené části serveru, kde se můžete začít registrovat do systému osobních certifikátů.

V první fázi je vám nabídnuta volba kódování pro vkládaný text (ve většině případů nepotřebné, systém sám převezme nastavení kódování vašeho prohlížeče) a je vyžadováno zadání jména, příjmení, data narození a národnosti. Jste-li mladší 13 let, nemáte právo k vyplnění formuláře. Klikněte na další (Next).

V druhém kroku musíte zadat národní identifikační číslo. Pro každý stát je jiný typ údaje. V případě české republiky je vyžadováno rodné číslo (Czech Birth Numer). V kolonce National Identification Type zaškrtněte Other a do příslušného řádku napište Birth Numer. Aby vám Thawte mohla zaslat instrukce k získání elektronického podpisu, je vyžadována e-mailová adresa. Tu zadejte do kolonky "Email Address/Thawte Username", bude sloužit i jako vaše přihlašovací jméno do systému.

Ve třetí fázi si vyberte vámi upřednostňovaný jazyk a kódování (doporučuji ponechat nastavené hodnoty).

Nyní nastává čtvrtý, nejdůležitější krok vaší registrace - volba HESLA. Heslo volte pokud možno o délce 6-20 znaků, používejte malá i velká písmena, popř. i číslice. Heslo s nikým nesdílejte (s vaším přítelem, přítelkyní, družkou, druhem, partnerem, kolegy, přáteli nebo kýmkoliv podobným). Získá-li někdo vaše heslo, efektivně zničí bezpečnost získanou z tohoto systému. Bude schopen zfalšovat vámi digitálně podepsaný e-mail a vy ponesete trestně právní odpovědnost za následky takové elektronické pošty. Použijete-li Thawte Enterprise PKI nebo Strong Extranet, pak bude moci vniknou k jakýmkoliv firemním informacím. To vašeho šéfa nepotěší. Bude schopen zrušit jakýkoliv certifikát, který jste si vyžádali, a bude si moci vyžádat certifikát vaším jménem a tak předstírat že jste to vy.

V následujícím pátém kroku si stanovte otázky k heslu a zadejte vaše telefonní číslo. Otázky budou použity pouze v případě, že zapomenete heslo a bude potřeba autentizovat vaše osoba, což probíhá telefonicky. V šesté fázi zkontrolujte vámi zadané údaje a potvrďte je. Následně byste měli na vámi již dříve zadanou elektronickou adresu obdržet mail s instrukcemi. Ten obsahuje uvítání a webovou adresu, na kterou musíte kliknout. Nyní po Vás systém bude požadovat zadání USERNAME a PASSWORD, tedy uživatelského jména a hesla. Uživatelské jméno je vaše e-mailová adresa, ovšem s velkými písmeny (např.: BETKA@WO.CZ). Zadali-li jste oba údaje správně, proběhne přihlášení do systému a vaše registrace může pokračovat. Na hlavní stránce se můžete dočíst o novinkách, sledovat historii svého účtu, měnit informace o sobě za aktuální a měnit heslo. Vlevo naleznete menu, jenž obsahuje tři zásadní položky pro ovládání vašeho účtu u certifikační autority.

Správa certifikátu

První je "My Account", tedy můj účet. Pokud kliknete na tuto položkou, menu se vám dále rozroste o položky, které jsem již zmínil a které jsou nabízené na hlavní stránce po přihlášení. Druhou položkou je "Certificate Manager", který slouží pro ovládání vašich certifikátů. Po kliknutí se vám menu rozroste o položky "Request A Certicate", "View Certificate Status", "Revoke A Certificate". První položku využijete pro žádost o nový certifikát (request=žádost).

Na zobrazené stránce si pod formátem certifikátu X.509 vyberte software, pro který má být určen. Nejčastěji asi "Microsoft Internet Explorer, Outlook and Outlook Express". Dále doporučuji u všech možností nechat přednastavené hodnoty. Pokud jste si již zvolili software, klikněte na "Get X.509 Certificate". Na následující stránce, jelikož určitě ještě žádné jméno do certifikátu nemáte, klikněte jen Next. Zde vyberte e-mailové adresy, které mají byt zahrnuty v certifikátu a pokračujte klinutím na Next a poté ještě jednou na Next. Otevře se vám stránka s výběrem, zda si chcete certifikát nastavit sami nebo zda se mají použít přednastavené hodny, které jsou plně dostačující. Klikněte tedy na "Accept Default Extensions", v dalším okénku ponechte "Microsoft Base Cryptographic Provider v1.0" a pokračujte kliknutím na Next.

Zobrazí se vám informace o vašem budoucím certifikátu, který získáte kliknutím na "Finis". Pomocí "View Certificate Status" si můžete prohlédnout své žádosti o certifikáty a jejich stav vyřízení. Rušit certifikáty můžete pomocí "Revoke A Certificate" (revoke=zříci se). Třetí položkou hlavního menu je "Email Addresses", pomocí čehož nastavujete e-maily použité v certifikátech. Kliknutím na "Add Email Address" e-mail přidáte a na "Delete Email Address" e-mail odeberete.

Jméno v certifikátu

Pokud byste toužili po zobrazení vašeho jména v certifikátu (nyní jen vaše e-mail adresa), musíte prokázat svoji totožnost tzv. notářům, od kterých získáte body. Po dosažení určitého počtu bodů se vám bude jméno zobrazovat v certifikátu.

Použití

Jak budete certifikát používat při podepisování elektronických zpráv? Nejprve musíte daný certifikát přiřadit určitému poštovnímu účtu. Jelikož většina uživatelů používá Outlook, uvedu postup na tento program. Ale i u většiny jiného softwaru je to podobné. Spusťte Outlook a v menu Nástroje vyberte Možnosti a záložku Zabezpečení. Zde klikněte na tlačítko Změnit nastavení nebo jen Nastavení. Zde v položce Formát zabezpečených zpráv vyberte S/MIME a v Podpisové osvědčení vyhledejte váš certifikát a potvrďte OK. Pokud není již zatrženo, zatrhněte Přidat digitální podpis do odesílaných zpráv a Při odesílání podepsané zprávy odeslat podepsanou zprávu bez nutnosti ověření a vše potvrďte OK.

Nyní máte váš certifikát nastaven a příjemce vaší pošty si může být 100% jistý, že odesílatelem jste vy a že vaše zpráva nebyla během přenosu poškozena. Zpráva se dá ovšem také zašifrovat, a to vámi použitým šifrovacím klíčem o určité délce, což zajistí, že její obsah nikdo nepřečte, tedy krom pravého příjemce. Příjemci ovšem nejprve musíte poskytnout svůj certifikát bez soukromého klíče, aby vaši zprávu rozšifroval. Zašifrovanou zprávu pošlete tak, že při psaní nové zprávy klinete na možnosti, kde zatrhnete Zašifrovat obsah zprávy a přílohy a po odeslání se zpráva stává pro cizí oči nepřečtenou.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu). Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 49:

(P.Budovec@seznam.cz)

Mam dotaz ohledne meho digitalniho fotoaparatu Fuji 1200mx.Pod XP nejde spustit a tim padem nemohu nainstalovat program na tisteni a zpracovani fotografii adobe Photodeluxe.Je nejaky zpusob jak tento program spustit pod XP?Nebo podobny program ktery dokaze vytisknout 4 fota na jeden papir bez okraju?Moje tiskarna to podporuje,bohuzel Epson neoplyva softwarem na tisteni.Dekuji Pavel

Vyjádření: Podívejte se na stránky výrobce tiskárny, zda nemá nějaký takový software v nabídce ke stažení. Například tiskárny HP mají HP Photo, který toto umí...

Dotaz 50:

(tomas_veit@post.cz)

Dobrý den,

Dobrý den,

Dobrý den,před nedávnem jsem dostal web kameru Benq 1016. Bohužel ji nemohu použivat, protože počitač hlásí, že nemám nainstalovaný vfw driver. Nevíte kde bych ho mohl stáhnout?

Dobrý den,před nedávnem jsem dostal web kameru Benq 1016. Bohužel ji nemohu použivat, protože počitač hlásí, že nemám nainstalovaný vfw driver. Nevíte kde bych ho mohl stáhnout?

děkuji T. Veit

Vyjádření: Pan Johan: "Zkus www.driverguide.com Najdeš tam veškeré ovladače na všechny možné typy zařízení. Mimochodem značka BENQ je bývalý ACER".

Dotaz 51:

(Jiri.Odl@seznam.cz)

Prosím,

Prosím,Chci nastavit typ účtu Power Users pro moji rodinu, ale v levém menu (viz níže) nenalézám "Místní uživatelé a skupiny". Jak to mám udělat?

Moc děkuji Jiří Odl

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikaz

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikaz

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz takto

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz takto

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD(zadejte seznam vsech uzivatelu ktere chcete do skupiny pridat).

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD(zadejte seznam vsech uzivatelu ktere chcete do skupiny pridat).

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD(zadejte seznam vsech uzivatelu ktere chcete do skupiny pridat).Doporucuji spustit prikaz "NET /?" a "NET HELP " pro kazdy mozny , nebo si jej najit v napovede Windows (napovedu samotneho NET LOCALGROUP spustite prikazem "NET HELP LOCALGROUP"), umi spoustu dalsich sikovnych veci, jako napr. samotne vytvoreni lokalnich uzivatelu (prikaz "NET HELP USER") vcetne nastaveni hesel, i vytvoreni lokalnich skupin ("NET LOCALGROUP "Jmeno nove skupiny" /ADD") a spoustu dalsich.

Vyjádření: Pan Ing. Emil Maškovský: "Pracuji zrovna pod WinNT takze se nemuzu kouknout jak to je presne, take nevim o jakem menu uzivatel mluvi, ale podle popisu bych hadal ze jde o WinXP, protoze tam se skupiny uzivatele voli trochu jinak, myslim ze pres nejake Vyhledavani a Vyhledat lokalni nazvy nebo tak neco; kazdopadne to pod WinXP nejde v tom jejich "vylepsenym" spravci uzivatelu, kde se voli obrazek apod. tam jde jenom menit Admin <-> User.Ale zkusme to trochu mene tradicnim zpusobem :), ktery by mel fungovat pod vsemi verzemi WinNT/2000/XP (postup pod vsemi verzemi stejny):otevrit Prikazovy radek (bud najit v menu start, nebo Start/Spustit/"cmd") a zadat prikazNET LOCALGROUP "Power Users" /ADD, misto si doplnte jmeno uzivatele ktereho chcete do skupiny pridat. System vypise potvrzeni. Spustte pro kazdeho uzivatele (lze dat do davkoveho souboru *.bat, na konci nezapomente prikaz pause, abyste videli potvrzeni), nebo pro vice uzivatelu spuste prikaz taktoNET LOCALGROUP "Power Users" ... /ADD(zadejte seznam vsech uzivatelu ktere chcete do skupiny pridat).Doporucuji spustit prikaz "NET /?" a "NET HELP " pro kazdy mozny , nebo si jej najit v napovede Windows (napovedu samotneho NET LOCALGROUP spustite prikazem "NET HELP LOCALGROUP"), umi spoustu dalsich sikovnych veci, jako napr. samotne vytvoreni lokalnich uzivatelu (prikaz "NET HELP USER") vcetne nastaveni hesel, i vytvoreni lokalnich skupin ("NET LOCALGROUP "Jmeno nove skupiny" /ADD") a spoustu dalsich.

Muzete si napriklad vytvorit *.bat soubor pro automaticke vytvoreni vsech uzivatelu a jejich zarazeni do skupin po nove instalaci Windows ;-) (vcetne dlouhych jmen uzivatelu, ale pozor, jmena je nutno zadavat v kodovani DOS, ne v notepadu v kodovani Windows, pokud obsahuji diakritiku, byla by pak spatne - velice vyhodne je napriklad pro tento ucel pouzit z prikazove radky ("cmd") windows prikaz "echo Křestní Příjmení>XXX.txt" a ze souboru XXX.txt pak jmeno v kodovani DOSu pres schranku prekopirovat do vaseho *.bat souboru na vytvareni uzivatelu - pozor na to, ze pokud toto jmeno obsahuje mezery (coz obecne plati pro jakykoli parametr s mezerou), musi byt v uvozovkach "neco s mezerou", aby byl povazovan za jeden parametr a nikoliv vice parametru)".

Dotazy k vyjádření

Dobrý den, máme Win XP Prof. a chtela bych poradit, zda pri castém psaní dopisu ve Wordu lze tzv. inteligent. znackou v okénku ADRESA nakopírovat kontakty z adresáre outlook,. (vybírat z adresáre kontaktů)

Dobrý den, máme Win XP Prof. a chtela bych poradit, zda pri castém psaní dopisu ve Wordu lze tzv. inteligent. znackou v okénku ADRESA nakopírovat kontakty z adresáre outlook,. (vybírat z adresáre kontaktů)

Dobrý den, máme Win XP Prof. a chtela bych poradit, zda pri castém psaní dopisu ve Wordu lze tzv. inteligent. znackou v okénku ADRESA nakopírovat kontakty z adresáre outlook,. (vybírat z adresáre kontaktů)Nekde jsem slysela, ze to jde, abychom nemuseli skákat do adresáre a zkopírovat adresu do wordu, ale bohuzel nevím jak, Neví to ani nás správce síte....

Dobrý den, máme Win XP Prof. a chtela bych poradit, zda pri castém psaní dopisu ve Wordu lze tzv. inteligent. znackou v okénku ADRESA nakopírovat kontakty z adresáre outlook,. (vybírat z adresáre kontaktů)Nekde jsem slysela, ze to jde, abychom nemuseli skákat do adresáre a zkopírovat adresu do wordu, ale bohuzel nevím jak, Neví to ani nás správce síte....

Díky za prípadnou radu, Petra Suvova

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVAT

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVATPo použití ZAVŘÍT následuje modrá obrazovka s podobných obsahem a možností restartu, což prakticky nejde a je třeba PC nekorektně vypnout a znovu se Scandiskem spustit.

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVATPo použití ZAVŘÍT následuje modrá obrazovka s podobných obsahem a možností restartu, což prakticky nejde a je třeba PC nekorektně vypnout a znovu se Scandiskem spustit.Tento problém se objevuje nepravidelně a nevím, zda jej lze odstranit nebo bude nutné zformátovat harddisk. Používám některé programy,které pracují v OS DOS a lze je spouštět pod Windows.

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVATPo použití ZAVŘÍT následuje modrá obrazovka s podobných obsahem a možností restartu, což prakticky nejde a je třeba PC nekorektně vypnout a znovu se Scandiskem spustit.Tento problém se objevuje nepravidelně a nevím, zda jej lze odstranit nebo bude nutné zformátovat harddisk. Používám některé programy,které pracují v OS DOS a lze je spouštět pod Windows.V PC technice nejsem příliš zběhlý a pokud je to možné prosím napište.

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVATPo použití ZAVŘÍT následuje modrá obrazovka s podobných obsahem a možností restartu, což prakticky nejde a je třeba PC nekorektně vypnout a znovu se Scandiskem spustit.Tento problém se objevuje nepravidelně a nevím, zda jej lze odstranit nebo bude nutné zformátovat harddisk. Používám některé programy,které pracují v OS DOS a lze je spouštět pod Windows.V PC technice nejsem příliš zběhlý a pokud je to možné prosím napište.Díky.

Zdravím a obracím se s prosbou o radu. Používám OS W98SE a v posledních dnech se vyskytuje problém, kdy při spouštění nebo ukončení některé aplikace se zobrazí hlášení v bílém okně na černém pozadí např.Mntask aplikace porušila obecnou ochranu v modulu MMSYTEM.DLL na nadrese 0004:00000502s možností ZAVŔÍT nebo IGNOROVATPo použití ZAVŘÍT následuje modrá obrazovka s podobných obsahem a možností restartu, což prakticky nejde a je třeba PC nekorektně vypnout a znovu se Scandiskem spustit.Tento problém se objevuje nepravidelně a nevím, zda jej lze odstranit nebo bude nutné zformátovat harddisk. Používám některé programy,které pracují v OS DOS a lze je spouštět pod Windows.V PC technice nejsem příliš zběhlý a pokud je to možné prosím napište.Díky.

Tony

Poridil jsem si do pocitace ke sve AGP graficke karte Microstar

Poridil jsem si do pocitace ke sve AGP graficke karte MicrostarGeForce2 starou PCI S3 Virge a doufal jsem, ze pak budu mit 2 monitory. Ale Virge se nainstaloval s chybou - nejde inicializovat a mam monitor stale jen jeden. Prosim poradte mi co s tim.

Poridil jsem si do pocitace ke sve AGP graficke karte MicrostarGeForce2 starou PCI S3 Virge a doufal jsem, ze pak budu mit 2 monitory. Ale Virge se nainstaloval s chybou - nejde inicializovat a mam monitor stale jen jeden. Prosim poradte mi co s tim.

Poridil jsem si do pocitace ke sve AGP graficke karte MicrostarGeForce2 starou PCI S3 Virge a doufal jsem, ze pak budu mit 2 monitory. Ale Virge se nainstaloval s chybou - nejde inicializovat a mam monitor stale jen jeden. Prosim poradte mi co s tim.System - WinXP Prof.

Poridil jsem si do pocitace ke sve AGP graficke karte MicrostarGeForce2 starou PCI S3 Virge a doufal jsem, ze pak budu mit 2 monitory. Ale Virge se nainstaloval s chybou - nejde inicializovat a mam monitor stale jen jeden. Prosim poradte mi co s tim.System - WinXP Prof.

Dik Filip

Reklama

Související články

Co umí vaše PC 01/2004 - ICQ

V dnešním prvním díle roku 2004 se můžete seznámit s komunikačním programem, řekl bych i troufale nejrozšířenějším, jenž se nazývá ICQ...

Co umí vaše PC 02/2004 - TV Program

Neradi utrácíte peníze za televizní program a hledání na teletextu se vám zdá příliš zdlouhavé či složité? Pak mám pro vás řešení - mějte stále aktuální...

Co umí vaše PC 03/2004 - Zničte SPAM!

Spam, tedy nevyžádaná pošta, se stala již součástí našeho internetového života. Avšak je stále čím dál tím více nepříjemná, okrádá nás o čas, ve výsledku...

Výběr článků

Načítám