Hlavní obsah

Co umí vaše PC 05/2004 - Třiďte si svou poštu!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

E-maily od různých osob, či určené ostatním členům rodiny lze v Outlooku automaticky třídit. Nemusíte tedy již přebírat každý e-mail ručně...

Foto: Tomáš Majliš

Zahradní slavnost při příležitosti výročí 20 let Základní školy logopedické

Článek

Co si představit pod pojmem třídit?

Řekněme, že přijímám poštu od 10 stálých osob s konstantní e-mailovou adresou. Abych měl přehled, co mi kdo poslal a nemusel to hledat v Doručené či Smazané poště mezi mnoha dalšími maily, založil jsem si 10 nových složek pod Doručenou poštou (pro jejich vytvoření stačí kliknout levým tlačítkem na místo pod Doručenou poštou a z otevřeného menu zvolit Nová složka, následně zadat její název a vše potvrdit OK). Každá nese název jedné osoby, pro zjednodušení A-J. Teď již potřebuji udělat jen to, že po přijmutí pošty od osoby A se tato pošta přesune do složky s názvem A, pošta od B do složky B, pošta od C do složky C atd.

Jak nastavit třídění?

Mám-li již vytvořené složky, do kterých budu poštu třídit a chci li, aby mi to fungovalo, musím nastavit pravidla pro automatické přesouvání.

1) Ve spuštěném Outlooku kliknu na panel Nástroje a přejdu na položku Pravidla a oznámení.

2) Zde v kategorii Pravidla e-mailu zvolím Nové pravidlo.

3) Nyní je potřeba zvolit, co vlastně chci nastavit. Standardně je zatrženo Vytvořit pravidlo pomocí šablony. Vzhledem k tomu, že mi vyhovuje šablona Přesunout zprávy od uživatele do složky, zvolím tuto možnost. Pokud by nevyhovovalo nic mým představám, stačí přepnout zatržítko z Vytvořit pravidla pomocí šablony na Vytvořit zcela nové pravidlo. Zde se pak musí jako první věc nastavit, zda je to pravidlo pro zprávy přijmutí či odeslání.

4) Zvolil jsem tedy Přesunout zprávy od uživatele do složky. Nyní je nutné nastavit, od jakého uživatele a kam se bude pošta přesouvat. To se mi zobrazilo v samém okně v kroku 2 (Upravte popis pravidla). Stačí vždy kliknout na předem nastavenou podtrženou hodnotu a nastavit svoji vlastní, tzn. zadat e-mailovou adresu osoby A v jednom kroku a zvolit složku A ve druhém. Vše potvrdím klepnutím na Další.

5) V následujícím kroku musím zadat podmínky, které mají být kontrolovány u nových zpráv. Pravidlo bude použito v případě, že budou všechny vybrané podmínky ve zprávě splněny. Jestliže vyberu podmínku s podtrženým textem, klepnu na podtržený text v poli Popis pravidla a zadám hodnotu.

6) V následujícím kroku je potřeba zadat požadovanou činnost pravidla. Jestliže nezadám žádnou akci, nebude pomocí pravidla prováděna žádna operace. Všechny vybrané akce se vztahují na zprávy, u nichž budou splněny zadané podmínky. Jestliže vyberu akci s podtrženým textem, klepnu na podtržený text v poli Popis pravidla a zadám hodnotu.

7) V předposledním kroku vyberu výjimky z pravidla. Pravidlo se nebude vztahovat na zprávy, u kterých budou zadané podmínky splněny. Jestliže chci toto pravidlo používat bez výjimek, přeskočím tento krok. Pokud vyberu výjimku s podtrženým textem, klepnu na podtržený text v poli Popis pravidla a zadám hodnotu.

8) V posledním kroku Dokončení pravidla zadám pro pravidlo název a zvolím, že ho chci zapnout.

9) Potvrdím spuštění kliknutím na Dokončit.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu). Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 46:

(nulda.jn@seznam.cz)

Dobrý den,

Dobrý den,mám problém s 16 bitovými aplikacemi.Pokaždé když nějakou spustím tak to na píše chybu: 16bitový podsystém MS-DOS (a myslím,že i 16bitový podsystém Windows) pak tu cestu k souboru co jsem pustil dále NTVDM CPU obsahuje neplatnou instrukci a nakonec nějaký čísla.

Dobrý den,mám problém s 16 bitovými aplikacemi.Pokaždé když nějakou spustím tak to na píše chybu: 16bitový podsystém MS-DOS (a myslím,že i 16bitový podsystém Windows) pak tu cestu k souboru co jsem pustil dále NTVDM CPU obsahuje neplatnou instrukci a nakonec nějaký čísla. Mám Windows XP.

Díky

Vyjádření: Reinstalace Windows.

Dotaz 47:

(1lomeno3@centrum.cz)

Nazdarek,

Nazdarek,zajimalo by me jake je rozdil mezi Creative SB Live! a Live digital? Na strankach Creativu jsou totiz tyto 2 druhy ovladacu...

Diky..

Vyjádření: Těch typů bylo více než jen tyto dva. Doporučuji navštívit tyto stránky: http://cz.europe.creative.com/support/drivers/welcome.asp  a vybrat přesný typ. Pokud ho nevíte, zadejte číslo modelu vaší karty a systém najde příslušný ovladač sám.

Dotaz 48:

(jiri.pech@iol.cz)

Vazeny pane,

Vazeny pane,dovolim si Vam podekovat za Vasi praci (klavesove zkratky), moc jste mi pomohl.

Vazeny pane,dovolim si Vam podekovat za Vasi praci (klavesove zkratky), moc jste mi pomohl.Snad ode mne nebude prilisna troufalost, kdyz Vas poprosim o informaci, zda existuje i zkratka pro znak "suma" - (takove divne E), kterou dost casto pouzivam v textu (ve Wordu).

Vazeny pane,dovolim si Vam podekovat za Vasi praci (klavesove zkratky), moc jste mi pomohl.Snad ode mne nebude prilisna troufalost, kdyz Vas poprosim o informaci, zda existuje i zkratka pro znak "suma" - (takove divne E), kterou dost casto pouzivam v textu (ve Wordu).Jeste jednou se omlouvam za dotaz.

Vazeny pane,dovolim si Vam podekovat za Vasi praci (klavesove zkratky), moc jste mi pomohl.Snad ode mne nebude prilisna troufalost, kdyz Vas poprosim o informaci, zda existuje i zkratka pro znak "suma" - (takove divne E), kterou dost casto pouzivam v textu (ve Wordu).Jeste jednou se omlouvam za dotaz.Dekuji.

Zdravi - Pech

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:Vložit

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:VložitSymbol

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:VložitSymbolSymboly - najdi si SIGMU (buď ve znakové sadě Standardní řečtina, nebo Matematické operátory)

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:VložitSymbolSymboly - najdi si SIGMU (buď ve znakové sadě Standardní řečtina, nebo Matematické operátory)Tlačítko Klávesová zkratka (zvol jakou chceš, ale aby nebyla používaná na jinou důležitou nebo obecně známou funkci) přiřadí zkratku do normální šablony normal.dot (při ukončení Wordu musíš povolit její uložení!!!)

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:VložitSymbolSymboly - najdi si SIGMU (buď ve znakové sadě Standardní řečtina, nebo Matematické operátory)Tlačítko Klávesová zkratka (zvol jakou chceš, ale aby nebyla používaná na jinou důležitou nebo obecně známou funkci) přiřadí zkratku do normální šablony normal.dot (při ukončení Wordu musíš povolit její uložení!!!)A JE TO

Vyjádření: Petr Gabrhelík: "Velmi jednoduchá rada - při psaní textu stačí následující postup: "Vložit => Symbol => volba Písmo=(normální text), volba Podmnožina=Standardní řečtina => klik na znak Σ . Na pozici kurzoru se vloží požadovaný symbol. Klávesovou zkratku si můžete vytvořit jednoduše tak, že v okně se symboly kliknete na tlačítko Klávesová zkratka => otevře se okno Vlastní klávesnice => teď už jen stačí si zvolit požadovanou klávesovou zkratku (pozor na kolizi s běžně užívanými zkratkami, doporučuji "trojhmat" Ctrl + Alt + vybraná klávesa) => Přiřadit => Zavřít". Libor Čermák: "Ahoj,jestli máš Word 2002 (XP), zkus příkazy:VložitSymbolSymboly - najdi si SIGMU (buď ve znakové sadě Standardní řečtina, nebo Matematické operátory)Tlačítko Klávesová zkratka (zvol jakou chceš, ale aby nebyla používaná na jinou důležitou nebo obecně známou funkci) přiřadí zkratku do normální šablony normal.dot (při ukončení Wordu musíš povolit její uložení!!!)A JE TOLibor

P.S. ve starších verzích je to taky takhle možné, ale neznám přesné názvy příkazů".

Dotazy k vyjádření

Mam dotaz ohledne meho digitalniho fotoaparatu Fuji 1200mx.Pod XP nejde spustit a tim padem nemohu nainstalovat program na tisteni a zpracovani fotografii adobe Photodeluxe.Je nejaky zpusob jak tento program spustit pod XP?Nebo podobny program ktery dokaze vytisknout 4 fota na jeden papir bez okraju?Moje tiskarna to podporuje,bohuzel Epson neoplyva softwarem na tisteni.Dekuji Pavel

Dobrý den,

Dobrý den,před nedávnem jsem dostal web kameru Benq 1016. Bohužel ji nemohu použivat, protože počitač hlásí, že nemám nainstalovaný vfw driver. Nevíte kde bych ho mohl stáhnout?

děkuji T. Veit

Prosím,

Prosím,Chci nastavit typ účtu Power Users pro moji rodinu, ale v levém menu (viz níže) nenalézám „Místní uživatelé a skupiny“. Jak to mám udělat?

Moc děkuji Jiří Odl

Reklama

Související články

Co umí vaše PC 01/2004 - ICQ

V dnešním prvním díle roku 2004 se můžete seznámit s komunikačním programem, řekl bych i troufale nejrozšířenějším, jenž se nazývá ICQ...

Co umí vaše PC 02/2004 - TV Program

Neradi utrácíte peníze za televizní program a hledání na teletextu se vám zdá příliš zdlouhavé či složité? Pak mám pro vás řešení - mějte stále aktuální...

Výběr článků

Načítám