Hlavní obsah

Číňané chtěli bojkotovat Intel. Čipový gigant si posypal hlavu popelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Americký výrobce čipů Intel se ve čtvrtek omluvil čínským zákazníkům, partnerům a veřejnosti za své dřívější výroky o západočínské provincii Sin-ťiang. Ty vyvolaly v Číně kritiku ze strany státu i jím ovládaných médií, zazněly také hlasy po bojkotu firmy. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Intel ve výročním dopise dodavatelům z tohoto měsíce napsal, že „jsou povinni zajistit, aby jejich dodavatelský řetězec nevyužíval žádnou pracovní sílu nebo nezískával zboží či služby z regionu Sin-ťiang”.

O tomto regionu se píše v souvislosti s potlačováním práv tamních Ujgurů a dalších příslušníků převážně muslimských etnických menšin. Americká firma se v dopise, který zveřejnila na svém webu v několika jazycích, odvolala na omezení, která proto vydalo několik vlád. Čína popírá zneužívání v Sin-ťiangu a tvrdí, že její tamní politika pomáhá v boji proti extremismu.

Část aktivit Intelu převezmou Číňané

Hardware

Ve čtvrtek se ale Intel na svých čínských účtech, které má na sociální síti Weibo a v aplikaci WeChat, za tato vyjádření čínsky omluvil. Úmysl vyhnout se dodávkám ze Sin-ťiangu byl podle něj veden snahou vyhovět americkému zákonu a nevyjadřuje postoj firmy k této věci. Dodal také, že „respektuje citlivost této záležitosti v Číně”.

Mnoho uživatelů Weibo se omluvě Intelu vysmálo jako pokusu o ochranu čínských tržeb. Jeden z nich podle agentury Reuters napsal: „Chyba je chyba! Stáhněte prohlášení o Sin-ťiangu!”

Intel má v Číně 10 000 zaměstnanců. V Šanghaji a v Čcheng-tu provozuje montážní a testovací centra.

Intel není jediná zahraniční firma, která se dostala do potíží, když vyjádřila obavy o dodržování lidských práv v Sin-ťiangu. Propad čínských tržeb kvůli nim pocítil i švédský módní řetězec H.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám