Hlavní obsah

Česko stále zaostává v šíření rychlých internetových přípojek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika stále zaostává za evropským průměrem v počtu širokopásmových internetových přípojek na 100 obyvatel. Zatímco v EU je průměr 22,9 přípojky, v Česku je to 17,1 přípojky. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým telekomunikačním úřadem.

Foto: Archiv, Novinky

Nejrozšířenějším způsobem širokopásmového připojení zůstává podle ČTÚ v Evropě DSL.

Článek

Česká republika skončila v unii podle lednových údajů osmá odzadu. Poslední je za Bulharskem a Rumunskem Slovensko s 10,9 přípojky. Naopak na špici žebříčku jsou Dánsko a Nizozemsko s 37,3, respektive 36,2 přípojky na 100 lidí.

Nejrozšířenějším způsobem širokopásmového připojení zůstává podle ČTÚ v Evropě DSL, i když se zvyšuje podíl alternativních technologií, jako jsou optická vlákna a bezdrátové připojení. V souvislosti s poklesem velkoobchodních cen klesají také maloobchodní ceny. Tři čtvrtiny širokopásmových přípojek nabízí rychlost přes dva Mbit/s.

V Česku má DSL podíl přes 39 procent, následuje bezdrátové připojení, které využívá 35 procent připojených uživatelů a připojení přes kabelové rozvody s 22 procenty. Rychlé mobilní připojení je stále spíše doplňkovou službou, kterou využívá kolem 2,7 procenta Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám