Hlavní obsah

Češi v říjnu nakoupili kryptoměny za čtvrt miliardy. O čtvrtinu víc než loni

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku se v říjnu pohyboval zhruba na úrovni minulého měsíce, tedy kolem 250 milionů korun. Proti stejnému měsíci loni to bylo zhruba o čtvrtinu více. Letos Češi nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 3,1 miliardy korun, což je o 26 procent méně než loni. Vyplývá to z údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Obchodování stále ovlivňuje vysoká inflace, válka na Ukrajině i zvyšování úrokových sazeb. Cena bitcoinu za poslední rok klesla o 66 procent na 20 490 USD, tedy asi 508 000 korun. „Obchodování se v říjnu drželo zhruba v objemu předchozího měsíce. Na trhu chybějí silnější impulzy, což je znát i na ceně, která se proti konci září zvýšila jen o zhruba 1000 dolarů,“ uvedl zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Zajímavý byl podle ředitele společnosti 2bminer Jakuba Hlavenky konec měsíce, který doprovázel velký nárůst kryptoměny dogecoin v řádech několika desítek procent. „Ovlivnilo to nejspíš oficiální oznámení o prodeji Twitteru Elonu Muskovi, který je velkým propagátorem zmíněné měny. Tyto události měli značný vliv na nárůst výnosnosti našich Altcoinových strojů, které právě tuto měnu umí těžit,“ podotkl Hlavenka.

Druhá nejobchodovanější kryptoměna ethereum na konci měsíce podle experta na krypto Igora Pauera prudce posílila z 1300 na více než 1600 dolarů (40 000 Kč), kde setrvává i nyní. Říjen byl zároveň nejhorším měsícem v historii z pohledu počtu hackerských útoků na tzv. web3, tedy prostředí blockchainu. „Celkový objem hacků převýšil 700 milionů dolarů. Připomeňme si například hacky Binance bridge, Temple Dao, Mango market, Moola, Bond Protocol, Team finance a další. Své investice do web3 je proto vhodné konzultovat s odborníky,“ dodal Pauer.

Těžařům bitcoinů se zatím při přechodu k ekologické energii příliš nedaří

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám