Hlavní obsah

Bývalý šéf FTX podle právníků bude souhlasit se svým vydáním do USA

Nassau

Zakladatel a bývalý ředitel kryptoměnové burzy FTX Samuel Bankman-Fried se rozhodl, že bude souhlasit se svým vydáním do Spojených států, kde čelí obviněním z podvodu. Uvedli to v pondělí podle agentury Reuters dva jeho právní zástupci. Třicetiletý Bankman-Fried byl minulé pondělí zadržen na Bahamách, kde žije a kde má FTX sídlo.

Foto: archív burzy FTX

Sam Bankman-Fried

Článek

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) minulý týden Bankmana-Frieda obvinila z podvodu na investorech. Ten podle komise spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu.

Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhaní kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.

SEC tvrdí, že Bankman-Fried použil v Alameda Research finanční prostředky klientů FTX k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům.

Hrozí mu 115 let vězení. Zakladatele kryptoburzy FTX budou soudit v USA

Internet a PC

FTX minulý měsíc vyhlásila bankrot. Bankman-Fried připustil, že při řízení pochybil a že nedokázal pádu FTX zabránit. Odmítl ale, že chtěl někoho podvést.

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný propad bitcoinu, který následovaly i další virtuální mince. Ještě před pádem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

V úterý ráno činil kurz pouze 383 100 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 094 170 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Češi letos nakoupili bitcoiny za 3,3 miliardy korun. Objem obchodů ale klesá

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám