Hlavní obsah

Blesky téměř v reálném čase. Windy vylepšilo předpověď pro celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Globální platforma na předpověď počasí Windy.com navázala nově spolupráci s německou společností Nowcast.de. Díky tomu zobrazí blesky téměř v reálném čase, a to v rámci celého světa. Blesky jsou zachycovány prostřednictvím nejmodernějšího systému detekce LINET (Lightning Network).

Foto: Windy.com

Náhled na webové stránky Windy.com.

Článek

Monitorování blesků nabízí Windy.com již několik let. Doposud však využívala jako zdroj data od společnosti Blitzortung, která nebyla globální.

Díky novému partnerství s Nowcast.de se to ale mění. „Hlavní výhodou nového zdroje je celosvětové pokrytí, které Nowcast.de nabízí, s okrajovými výjimkami v oceánech, které budou doplněny. Tím jsme vylepšili už tak nejoblíbenější vrstvy Windy, tedy meteoradar a satelitní snímky,“ prohlásil David Polášek z Windy.com.

Blesky se podle něj na mapě zobrazují téměř v reálném čase. „V závislosti na konkrétním blesku se doba mezi jeho výskytem a zobrazením na Windy.com pohybuje v řádu sekund až desítek sekund,“ doplnil Polášek.

Meteorologická služba Windy loni vykázala zisk 30 milionů

Ekonomika

Monitoring blesků přijde vhod například při outdoorových aktivitách, a to nejen rekreačních, ale pochopitelně i profesionálních. Novou funkci naleznou uživatelé přímo na webu Windy.com, ale také v mobilních aplikacích, které je možné stahovat prostřednictvím obchodů s aplikacemi App StoreGoogle Play.

Funkce je na Windy zdarma v hodinovém záznamu meteoradaru a ve dvouhodinovém záznamu satelitních snímků. Platící uživatelé nicméně získají až šestihodinový záznam meteoradaru a až dvanáctihodinový záznam ze satelitních snímků.

Partnerství si pochvaluje i protistrana. „Jako nadšený pilot větroňů jsem již mnoho let přesvědčeným uživatelem Windy a oceňuji jedinečné funkce pro tento sport a vynikající kvalitu. Vynikající kvalita je také hlavním cílem společnosti Nowcast, a proto jsem velmi rád za toto dokonale padnoucí partnerství. Je pro mě velkým potěšením přispět našimi globálními daty o blescích k tomu, aby se Windy.com stal ještě lepším řešením pro všechny outdoorové aktivity,“ neskrýval své nadšení Richard Fellner, CEO společnosti Nowcast.de.

Riziko požárů pro celý svět

Novinek přineslo Windy.com v poslední době více. Dočkaly jsme se například předpovědi nebezpečí požárů. Tato předpověď je rozdělena na dvě vrstvy – každá totiž prezentuje jiný pohled na nebezpečí požáru. „Ve vrstvě Šíření požáru najde uživatel interaktivní mapu, která zobrazuje šest stupňů rizika šíření požáru podle metodologie kanadského Fire Weather Indexu (FWI). Model bere v potaz teplotu, srážky, relativní vlhkost a vítr,“ konstatoval Polášek.

„Druhou vrstvou je Vlhkost paliva, která předpovídá, jaká je pravděpodobnost, že požár vznikne. Tato vrstva ukazuje obsah vody v palivu, tedy v podkladu, který má potenciál ke vznícení. Čím nižší je obsah vody v palivu, tím se zvyšuje šance na vznik požáru. Hodnoty běžně oscilují mezi 1 až 35 %. Hodnoty pod 15 % již představují zvýšené riziko požárů. Hodnoty pod 6 % představují nebezpečí možného extrémního požáru,“ vysvětlil Polášek.

Nové vrstvy jsou důležité především pro prevenci požárů a informování společnosti. Předpověď bude dostupná vždy na 10 dní dopředu. K dispozici jsou obě vrstvy zadarmo, pro jejich zobrazení není nutné být přihlášený či registrovaný.

Zatímco tým Windy stojí za implementací a globálním rozšířením, odbornou stránku věci má na starosti Ústav výzkumu globální změny Akademie věd známý pod zkratkou CzechGlobe, který stojí i za projekty Intersucho a FireRisk.

Aplikace Windy.com, za kterou stojí majitel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, nabízí pokročilou předpověď počasí díky více než 10 numerickým modelům a více než 60 mapám. K dispozici je pro celý svět.

Foto: Windy

Nová vrstva na Windy.com ukazuje nebezpečí požárů.

Satelitní snímky jako na dlani. Windy.com zobrazuje plynulé animace

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám